För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Okej med hund på jobbet?

Kan jag tillåta att min anställda har med sig sin hund till jobbet?

I många fall kan det vara ett trevligt med en hund, eller annat djur, på arbetsplatsenDet är ditt företag som bestämmer över vem och vad som får vistas i företagets lokaler m.m. Men det kan finnas regler som gör att ditt företag inte kan tillåta det som t.ex. hygienregler.  

Djuren som de anställda tar med sig får inte skapa en dålig arbetsmiljö för övriga anställda. Du behöver därför undersöka om det är någon som är allergisk eller t.ex. hundrädd innan du tillåter den anställde att ta med sig sin hund in i företagets lokaler. 

Även om det inte finns några hinder ur arbetsmiljösynpunkt m.m. kan det vara olämpligt och då är det arbetsgivaren som bestämmer. Det är också arbetsgivaren som bestämmer förutsättningarna t.ex. att hunden endast får vistas i vissa delar av lokalerna eller vid vissa tidpunkter. Djur kan vara oberäkneliga och detta bör du ta hänsyn till när du bestämmer vilka regler som ska gälla för att ha med hunden till jobbet. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Övrigt:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.