För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Om jag är företagare och föräldraledig under delar av året - vad händer då med min a-kassa?

Nästa år kommer jag vara föräldraledig under delar av året. Om jag är föräldraledig och behöver lägga ner mitt företag och ansöka om a-kassa vad ska jag då tänka på?

Om du är föräldraledig på heltid kan du inte få någon arbetslöshetsersättning.

Om du är delvis föräldraledig måste du tänka på att du måste stå till arbetsmarknadens förfogande och kan söka och anta erbjudande om arbete. Det är viktigt att du informerar din handläggare på Arbetsförmedlingen om att du kommer att vara delvis föräldraledig.

På dina tidrapporter som du fyller i till a-kassan, för att få din ersättning utbetald, fyller du i din föräldraledighet i korrekt omfattning för de dagar du tar hand om ditt barn.

Allt om a-kassa för företagare

Har du fler frågor om a-kassa?

Vi har tillsammans med SMÅA samlat de vanligaste frågorna om a-kassa för företagare och kompletterat med aktuella artiklar, poddavsnitt och filmklipp. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.