För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad gäller för försörjningskrav vid ansökan om arbetstillstånd före 1 november 2023?

Fråga: Vad gäller för försörjningskrav för den som ansökte om arbetstillstånd innan den 1 november 2023?

Svar från juristen: Det höjda försörjningskravet gäller utan några övergångsregler. Det innebär att alla som ansöker om arbetstillstånd efter den 1 november 2023 måste ha en lön om minst 27 360 kronor. Om ansökan däremot inkommit före den 1 november är det medianlönen som gällde vid den tidpunkten som kommer utgöra grund för beräkning.

Men den som ansökt om arbetstillstånd före den 1 november 2023 men inte fått beslut ska från detta datum ha en lön om minst medianlönen när ansökan kom in till Migrationsverket. Om en ansökan exempelvis inkom till Migrationsverket den 1 januari 2023 är det 2021 års medianlön som kommer ligga till grund för den personens lön (medianlönen för 2022 publicerades den 19 juni 2023). För den som ansökte om arbetstillstånd den 1 januari 2023 kommer alltså medianlönen bli 26 560 kronor. 

Medianlönen publiceras av SCB årligen i juni och avser föregående års löner. När medianlönen fastställdes juni 2023 så beräknades den alltså på 2022 års löner.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.