För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Går det att ta bort mobiltelefon i tjänst?

Fråga: Vi har en anställd som det i anställningsavtalet står att vi tillhandahåller mobiltelefon. Nu är det så att denna person endast ska jobba från kontoret och behöver därför inte mobil längre. Ska anställningsavtalet skrivas om eller hur gör man för att det efteråt inte ska komma några rättsliga saker? Personen i fråga är meddelad och vet att telefonen inte ska ingå i tjänsten längre.

Svar från juristen: Huvudprincipen är att om arbetstagaren inte får använda mobilen privat så är det ingen löneförmån. Då kan du som arbetsgivare ensidigt ta bort mobiltelefonen när det inte längre finns användning för den tjänsten. 

Om det står i anställningsavtalet att telefonen ingår som en förmån där hon även fått utnyttja mobilen privat kan detta däremot ses som en löneförmån och kan då inte tas bort ensidigt. Ni har då avtalat om förmånen och du kan inte ensidigt dra tillbaka den. I detta fall ska du som arbetsgivare MBL-förhandla förändringen innan du erbjuder henne de ändrade anställningsvillkoren. Detta eftersom det är en förändring av hennes förmåner enligt anställningsavtalet.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.