podcast news play företagaren I media förmån faq

Går det att ta bort mobiltelefon i tjänst?

Vi har en anställd som det i anställningsavtalet står att vi tillhandahåller mobiltelefon. Nu är det så att denna person endast ska jobba från kontoret och behöver därför inte mobil längre. Ska anställningsavtalet skrivas om eller hur gör man för att det efteråt inte ska komma några rättsliga saker? Personen i fråga är meddelad och vet att telefonen inte ska ingå i tjänsten längre.

Huvudprincipen är att om arbetstagaren inte får använda mobilen privat så är det ingen löneförmån, och då kan du ta bort den om arbetstagaren inte har användning för telefonen längre.

Om det står i anställningsavtalet att telefonen ingår som en förmån där hon även fått utnyttja mobilen även privat kan detta däremot ses som en löneförmån och kan då inte tas bort ensidigt. I detta fall ska du som arbetsgivare MBL-förhandla förändringen om du har kollektivavtal innan du erbjuder henne de ändrade anställningsvillkoren. Ifall den anställde tackar nej till erbjudandet ska du informera och MBL-förhandla ändringen alternativt uppsägning p.g.a. arbetsbrist med det fack den anställde tillhör.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som är medlem i Företagarna kan ringa oss hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Valet 2022

Allt för dig som är småföretagare och ska rösta i riksdagsvalet 2022.