För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kan jag skattefritt ge presentkort för att stödja lokala näringslivet?

Fråga: Kan mitt företag ge en skattefri gåva till mina anställda och mig för att stödja lokal näringslivet?

Svar från juristen: Under år 2020 och 2021 hade arbetsgivaren möjlighet att ge sina anställda extra skattefria gåvor på upp till 2 000 kronor inklusive mervärdesskatt per anställd. Det kunde vara exempelvis ett presentkort i den lokala handeln. Denna extra skattefria gåva är något som inte längre gäller.

Gåva utan förmånsbeskattning

Skattefriheten ska gälla utöver den möjlighet att lämna skattefria gåvor som redan finns i dag gällande exempelvis julgåvor av mindre värde och sedvanliga jubileumsgåvor. Detta innebär att en anställd både kan få en julgåva och gåvor enligt förslaget utan att förmånsbeskattning sker. På samma sätt som förutsätts för julgåvor ska det vara fråga om en gåva som ges till alla anställda eller till en större grupp av anställda. Detta är något som inte gäller längre, utan skattefriheten gäller endast för gåvor som exempelvis julgåvor av mindre värde och sedvanliga jubileumsgåvor.

Något som inte kommer att omfattas är gåvor i form av pengar eller andra betalningsmedel som kan bytas mot pengar. Detta innebär att ditt företag kan ge till exempel presentkort som kan användas lokalt.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.