För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kan man betala ut friskvårdsbidrag för träningsappar?

Fråga: När kan mitt AB betala ut friskvårdsbidrag skattefritt till mig och mina anställda?

Svar från juristen: För att friskvårdbidrag (det vill säga när den anställde betalar och får ersättning från arbetsgivaren) inte ska förmånsbeskattas krävs att vissa förutsättningar är uppfyllda. Det innebär att:

  • samma belopp ska gälla för hela personalen, proportionering får göras med hänsyn till tjänstgöringsgrad men inte tjänsteort eller lönenivå
  • beloppet kan betalas ut vid flera tillfällen
  • utlägget som ersätts ska göras under anställningstiden
  • friskvårdsaktiviteten ska vara av enklare slag
  • förmån får inte vara mer än 5 000 kronor inklusive moms.

Ersättningen ska göras för det år då utlägget sker och ger den sammanlagda beloppsgränsen. Om arbetsgivarens lönerutiner stänger för ersättning i början av december kan kvitton från november eller december godtas för friskvårdbidrag kalenderåret därpå.

Kurser med motionsinslag

Träningsutrustning som den anställde får använda i hemmet omfattas inte av reglerna om friskvårdsbidrag. För vissa yrkeskategorier, till exempel poliser och brandmän, där det krävs att de håller sig i fysisk trim och tränar på arbetstid kan dock enklare träningsutrustning som till exempel träningsskor vara en skattefri förmån. Träningskläder av mindre värde och enklare slag, som till exempel t-shirt som är försedd med arbetsgivarens reklamtryck, kan anses som en skattefri förmån även för andra.

Enstaka kurser med mera kan rymmas inom den skattefria förmånen. Det ska dock fortfarande finnas ett motionsinslag och vara högst 1 000 kronor per tillfälle och tillfällena sammanlagt rymmas inom begränsningen på 5 000 kronor.

Appar som används för motion 

Anställda kan även få ersättning med den skattefria friskvårdsbidraget från arbetsgivaren för appar och webbtjänster som används på arbete, i hemmet eller på annat ställe för motion. Det kan vara fråga om till exempel registrering av löptillfällen, träningsprogram för yoga eller mätning av puls med mera.

Observera att friskvårdsbidrag endast kan lämnas till anställda eftersom det är en personalvårdsförmån. Som anställd i ditt eget AB kan då ta ut friskvårdsbidrag. Du som har enskild firma kan inte få denna typ av bidrag från din enskilda näringsverksamhet.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.