För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad är skillnaden på ett anställningsintyg och anställningsavtal?

Fråga: Jag har en anställd som har bett om ett anställningsavtal. Men jag tror att hon menar ett anställningsintyg. Vad är skillnaden mellan ett anställningsintyg och ett anställningsavtal?

Svar från juristen:  Skillnaden är att i ett anställningsintyg, också kallat anställningsbevis, intygar arbetsgivaren vissa saker som t.ex. anställningsform, anställningstid, lön och sysselsättningsgrad och i ett anställningsavtal har arbetsgivaren och den anställde avtalat om anställningen och dess villkor. Ett anställningsintyg och ett anställningsavtal har likande information.  

Som arbetsgivaren är du skyldig att lämna skriftlig information till den anställde om vissa grundläggande anställningsvillkor och när de ändras. Denna information lämnas oftast i anställningsavtalet och kompletteras sedan av skriftlig information allteftersom villkoren ändras. Företagarnas blanketter för anställningsavtal tar upp alla de punkter som du som arbetsgivare är skyldig att lämna skriftlig information om. 

Ett avtal är undertecknat av bägge parter medan ett intyg endast är undertecknat av arbetsgivaren.  Ett anställningsintyg används för att kunna lämnas in till bank eller hyresvärd för exempelvis få ett lån eller hyresavtal. 

Så vad är skillanden mellan ett anställningsintyg och ett anställningsavtal?

Kort och gott – ett intyg intygar ett anställningsförhållande medan ett anställningsavtal är ett avtal om vilka villkor anställningen har.

Klicka här för att komma till mallen för anställningsavtal!

Klicka här för att komma till våra övriga mallar!

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Avtal & Köp:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.