För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kan jag få ytterligare anstånd på skatten enligt coronareglerna?

Fråga: Kan jag få ytterligare anstånd med inbetalning av moms, arbetsgivaravgifter och avdragen preliminärskatt på lön på grund av coronapandemin?

Svar från juristen: Ja, tillfälliga reglerna om anstånd med inbetalning av moms, arbetsgivaravgifter och avdragen preliminärskatt på lön som började våren 2020 har blivit förlängda och utökade. Du gör ansökan om anstånd på Skatteverket webbplats under Mina sidor.

För ansökan om tillfälligt anstånd med betalning avseende arbetsgivaravgifter, avdragen preliminärskatt på lön och moms finns inget sista datum för en sådan ansökan. Ett anstånd kan dock löpa som längst till och med den 12 februari 2023 för de som avser arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms som redovisas månads- och kvartalsvis. När det gäller redovisning av helårsmoms får anståndstiden löpa som längst till och med den 17 januari 2024. Om du skulle skicka in ansökan om tillfälligt anstånd för sent kan du därför i vissa fall inte få ett helt års anstånd beviljat.

Du kan läsa mer utförligt om tillfälliga reglerna om anstånd på Skatteverkets webbplats.

Om ditt företag tidigare har fått anstånd enligt de tillfälliga reglerna kan ditt företag begära förlängning som längst ett år. Du kan även ansöka om anstånd för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen preliminärskatt på lön för ytterligare perioder så att det tillsammans motsvarar sex månader.

Om ditt företag redovisar moms på kvartals- eller årsbasis gäller särskilda regler för anstånd med moms.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.