podcast news play företagaren I media förmån
Foto: Shutterstock.com

Kan jag få ytterligare anstånd på skatten enligt coronareglerna?

Fråga: Kan jag få ytterligare anstånd med inbetalning av moms, arbetsgivaravgifter och avdragen preliminärskatt på lön på grund av coronapandemin?

Svar från juristen: Ja, tillfälliga reglerna om anstånd med inbetalning av moms, arbetsgivaravgifter och avdragen preliminärskatt på lön som började våren 2020 har blivit förlängda och utökade. Du gör ansökan om anstånd på Skatteverket webbplats under Mina sidor.

Du kan få anstånd som längst ett år för arbetsgivaravgifter, avdragen preliminärskatt på lön och moms. Därefter finns en möjlighet till förlängt anstånd på ytterligare ett år. Du kan få anstånd för inbetalningar för perioder som motsvarar högst sex månader. Det är du som ansöker som avgör för vilka månader under 2020 som du ansöker om anstånd för.

Om ditt företag tidigare har fått anstånd enligt de tillfälliga reglerna kan ditt företag begära förlängning som längst ett år. Du kan även ansöka om anstånd för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen preliminärskatt på lön för ytterligare perioder så att det tillsammans motsvarar sex månader.

Om ditt företag redovisar moms på kvartals- eller årsbasis gäller särskilda regler för anstånd med moms.

Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.  

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Nätverk

Som medlem i Företagarna har du tillgång till Sveriges största nätverk för företagare.