För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Måste jag skriva rekommendationsbrev?

Fråga: Måste jag som arbetsgivare skriva intyg och vara referens när en före detta anställd begär det?

Svar från juristen: Ja, som före detta arbetsgivare har du en skyldighet enligt lag att lämna uppgifter i arbetsgivarintyg till a-kassan. Det kan du göra till a-kassorna på sajten arbetsgivarintyg.nu.

Arbetsintyg

En före detta anställd har också rätt att få ett intyg på att hen har varit anställd som hen kan använda när söker arbete hos annan arbetsgivare. Det ska framgå period, beskrivning av arbetsuppgifterna och anledningen till att anställningen upphörde. Den före detta anställde kan begära att anledningen till anställningens upphörande utelämnas.

Rekommendationsbrev

Om den anställde har varit anställd sex månader eller längre har hen även rätt till arbetsgivarens bedömning av hur hen har utfört sina arbetsuppgifter, skicklighet och uppförande.

Tänk på att den före detta anställde kan begära att få det som är negativt och irrelevant struket. Det är arbetsgivarens bedömning som ska framgå, men oftast utelämnas det som är nedvärderande. Avsluta med att du som arbetsgivare lämnar dina rekommendationer, och ofta används formuleringar som ”varmaste rekommendationer” eller ”allra bästa rekommendationer”.

Ge en korrekt bild

Ifall en före detta anställd lämnar dig som referens när hen söker ny anställning bör du tänka på att ge den nya arbetsgivaren en korrekt bild av vad du anser. Du ska bara intyga sådant som är sant. Ofta kan det vara lämpligt att ni kommer överens om att den före detta anställde ska kontakta dig inför varje gång det blir aktuellt att du blir kontaktad av en annan blivande arbetsgivare.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.