podcast news play företagaren I media förmån faq

Vad gäller för julfesten och julklappar?

Fråga: Vad gäller när jag ordnar julfest eller ger julklappar till anställda?

Svar från juristen: I rådgivningens guide hittar du svaren  på de vanligaste frågorna om skatteeffekter av att bjuda på julfest eller ge julklappar. 

Ge julgåva till anställda

Julgåvor till anställda är avdragsgilla personalkostnader och skattefria för den anställde om värdet är 500 kronor inklusive moms.

Om värdet är högre är hela gåvan skattepliktig inkomst för mottagaren och du ska betala arbetsgivaravgift. Det är inte heller en skattefri förmån att ge kontanter som julklapp.

Corona-undantag under 2021

Arbetsgivare har möjlighet att ge sina anställda skattefria gåvor på upp till 2 000 kronor inklusive mervärdesskatt per anställd år 2021. Detta kan t.ex. användas för en extra julklapp. Läs mer här: Kan jag skattefritt ge presentkort för att stödja lokala näringslivet?

Personalfest/julbord

Tyvärr är avdraget för måltidsutgifter som representation begränsat till förfriskningar och enklare förtäring som inte kan ses som en måltid fr.o.m. den 1 januari 2017.

Julgåvor till kunder

Julgåvor till kunder, leverantörer m.m. är avdragsgilla endast om de kan ses som representations- eller reklamgåvor. Även när du bjuder kunder på t.ex. julbord är avdraget för måltidsutgifter som representation begränsat till förfriskningar och enklare förtäring som inte kan ses som en måltid fr.o.m. den 1 januari 2017.

När är det en muta?

Se upp så att inte representationen eller gåvan är så extravagant att den räknas som muta.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som är medlem i Företagarna kan ringa oss hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Valet 2022

Allt för dig som är småföretagare och ska rösta i riksdagsvalet 2022.