headphones newspaper video-player
Corona-pandemin Artiklar för företagare

Vad gäller för julfesten och julklappar?

Fråga: Vad gäller när jag ordnar julfest eller ger julklappar till anställda?

Svar: I rådgivningens guide hittar du svaren  på de vanligaste frågorna om skatteeffekter av att bjuda på julfest eller ge julklappar. 

Ge julgåva till anställda

Julgåvor till anställda är avdragsgilla personalkostnader och skattefria för den anställde om värdet är 450 kronor inklusive moms.

Om värdet är högre är hela gåvan skattepliktig inkomst för mottagaren och du ska betala arbetsgivaravgift. Det är inte heller en skattefri förmån att ge kontanter som julklapp.

Corona-undantag under 2020

Det finns ett förslag att arbetsgivare ska få möjlighet att ge sina anställda skattefria gåvor på upp till 1 000 kronor inklusive mervärdesskatt per anställd under perioden 1 juni–31 december 2020. Läs mer här: Kan jag skattefritt ge presentkort för att stödja lokala näringslivet?

Personalfest/julbord

Tyvärr är avdraget för måltidsutgifter som representation begränsat till förfriskningar och enklare förtäring som inte kan ses som en måltid fr.o.m. den 1 januari 2017.

Julgåvor till kunder

Julgåvor till kunder, leverantörer m.m. är avdragsgilla endast om de kan ses som representations- eller reklamgåvor. Även när du bjuder kunder på t.ex. julbord är avdraget för måltidsutgifter som representation begränsat till förfriskningar och enklare förtäring som inte kan ses som en måltid fr.o.m. den 1 januari 2017.

När är det en muta?

Se upp så att inte representationen eller gåvan är så extravagant att den räknas som muta.

Ring om du är osäker!

Fler frågor? Som medlem kan du alltid kostnadsfritt få personlig rådgivning på telefon,

Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.  

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap