För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad gäller för julfesten och julklappar?

Fråga: Vad finns det för beloppsgränser och annat att tänka på när jag vill anordna julfest och ge julklappar till mina anställda?

Svar från juristen: Det finns några skattemässiga effekter som du behöver känna till när du planerar inför julfest och köper in julgåvor till anställda. Observera att det fanns speciella regler under covid-pandemin som gjorde det möjligt för arbetsgivare att ge gåvor till ett skattefritt belopp högre än normalt. Detta undantag gäller inte längre så det går inte att ta fram underlaget från 2021 och kopiera beloppen. 

Julgåva till anställda

Julgåvor till anställda är avdragsgilla personalkostnader och skattefria för den anställde om värdet är 500 kronor inklusive moms.

Överstiger värdet av gåvan 500 kronor räknas hela gåvan som en skattepliktig inkomst för mottagaren och du som arbetgivare ska betala arbetsgivaravgift  på beloppet.

Observera även att kontanter i julgåva inte är en skattefri förmån .

Julgåvor till kunder

Julgåvor till kunder, leverantörer med mera är avdragsgilla endast om de kan ses som representations- eller reklamgåvor. Även när du bjuder kunder på exempelvis julbord är avdraget för måltidsutgifter som representation begränsat till förfriskningar och enklare förtäring som inte kan ses som en måltid.

Personalfest/julbord

Avdraget för måltidsutgifter som representation är begränsat till förfriskningar och enklare förtäring som inte kan ses som en måltid.  

När är det en muta?

Sist men inte minst är det viktigt att inte slå på för stort, eftersom extravaganta gåvor eller alltför flådig representation kan falla inom ramarna för det som klassas som att ge en muta. Du kan läsa mer om vad som räknas som mutor på institutetmotmutor.se.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.