För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Mer nyheter om och för företagare - klicka här!

Tillfällig föräldrapenning

Vem kan ta ut tillfällig föräldrapenning?

Vem kan ta ut tillfällig föräldrapenning vid barns födelse och adoption?

Som förälder har du rätt till tillfällig föräldrapenning i tio dagar i samband med barns födelse. De dagarna ska ge dig möjlighet att dels vara med vid förlossningen och dels lära känna det nya barnet och ta hand om andra barn i familjen.

Du kan ta ut ersättningen samtidigt som den andre föräldern tar ut föräldrapenning. Du får ersättning under högst 10 dagar per barn. Det betyder att vid tvillingfödsel betalas 20 dagar ut, vid trillingfödsel 30 och så vidare.

Du kan även få tillfällig föräldrapenning i tio dagar i samband med adoption av barn under 10 år.

Vem kan ta ut tillfällig föräldrapenning vid vård av sjukt barn?

Det är föräldrarna som kan få ersättning för vård av sjukt barn, men det finns en möjlighet för förälder som skulle fått tillfällig föräldrapenning om hen skulle ha tagit ledigt från arbetet för vård av barn att istället överlåta rätten till ersättning till annan person som istället får söka om ersättningen. Detta förutsätter att även hen har s.k. sjukpenninggrundande inkomst och vårdar barnet t.ex. då barnet är sjukt.

Kom ihåg att det är bara i vissa situationer som du kan ta ut tillfällig föräldrapenning. Ibland kan det därför vara bättre att ta ut en föräldrapenningdag helt eller delvis, t.ex. i samband med ett luciafirande på dagis.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.