För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kommunen har avbrutit en viktig upphandling och hänvisar till för dyra anbud. Är detta tillåtet?

Kommunen har avbrutit en viktig upphandling för oss och påstår att det är på grund av för dyra anbud. Är detta tillåtet? Måste inte kommunen bevisa detta? Jag är orolig att kommunen godtyckligt kan ta sig ur en upphandling genom att ”hitta på” att pengarna inte räcker till.

Kommunen får att avbryta upphandlingen om det finns sakligt godtagbara skäl. Detta beslut får dock inte vara godtyckligt, utan kräver sakligt godtagbara skäl. För dyra anbud är ett sakligt godtagbart skäl för avbrytande av upphandlingen. Kommunen måste dock visa att anbudspriserna överstiger de budgeterade medlen. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.