podcast news play företagaren I media förmån faq
Företagarna Nyheter - dagsfärska nyheter om företag i hela Sverige

Vilka studier kan en anställd få tjänstledighet för?

En anställd har ansökt om tjänstledighet för studier. Spelar det någon roll vad hon ska studera när jag ska bevilja tjänstledigt?

För att räknas som studier som ger rätt till ledighet enligt lag ska utbildningen vara planmässigt upplagd och huvudsyftet ska vara att deltagarna ska få någon kunskap eller färdighet. Utbildningen måste även innehålla åtminstone mindre inslag av undervisning. Utbildningen måste inte ske i Sverige utan även studier utomlands kan omfattas. Det finns inget krav på att utbildningen måste vara praktiskt nyttig eller komma till användning hos arbetsgivaren.

Självstudier ger inte rätt till ledighet. Inte heller rena hobbykurser som rid- eller seglarläger, opinionsbildande verksamhet, deltagande i konferenser, enstaka föredrag eller korta ’’språkkurser’’ på någon känd semesterort är att betrakta som studier som ger rätt till ledighet. 

Andra regler kan gälla om du som arbetsgivare är bunden av kollektivavtal. Kontrollera kollektivavtalet i sådant fall.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Semester & ledighet:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som är medlem i Företagarna kan ringa oss hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Företagarnas Nätverk

Med kraften i nätverket av 60 000 företagare kan våra medlemmar utbyta kunskap, hitta synergier för varandras affärer och tillsammans skapa ett bättre företagsklimat.

Årets Företagare

Från kommun till riksfinal där 48 företagare gör upp om vem som är Årets företagare, Årets Unga Företagare och Årets Unga Idé.

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.