För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad är växa-stödet och när kan jag som företagare använda det vid nyanställningar?

Fråga: Hur kan jag använda växa-stödet vid nyanställningar?

Svar från juristen: Växa-stödet innebär att endast ålderspensionsavgift (på 10,21 procent) betalas på den ersättning som utges till din första anställda medarbetare och inte fulla arbetsgivaravgifter.    

För att du som företagare ska kunna få växa-stödet ska din nya medarbetare få en anställning som omfattar minst tre månader och arbetstiden bestå av minst 20 timmar per vecka. Nedsättningen gäller till den del ersättningen till den nyanställde inte överstiger 25 000 kronor per månad och under högst 12 månader.  

(Växa-stödet var tillfälligt utökat den 1 juli 2021–31 december 2022 och gällde då för ytterligare en nyanställd utomstående. ) 

Kom i håg att: 

  • Grundkravet för nedsättning av arbetsgivaravgifter är att du i dag bedriver näringsverksamhet där endast en person är sysselsatt, 
  • Anställda delägare, företagsledare eller närstående till en sådan person har inte rätt till växa-stöd, 
  • Totalt stöd som du fått under en period om tre beskattningsår får inte överstiga 200 000 euro för att det ska anses vara stöd av mindre betydelse, 
  • Uppgifter om stöd av mindre betydelse som du fått under de senaste tre åren ska lämnas i arbetsgivardeklarationen som du skickar till Skatteverket. 
Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.