För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad är tjänsteställe för anställda som arbetar delvis hemifrån?

Fråga: Vad är tjänsteställe för anställda som arbetar delvis hemifrån? Vissa månader arbetar de mest hemifrån och andra månader mest på kontoret. Ibland arbetar de på distans från annan plats då vi upptäckt att de anställd uppskattar att kunna distansarbeta.

Svar från juristen: Tjänsteställe är där den anställde utför huvuddelen av sitt arbete. Skatteverket anser att om en arbetsgivare tillhandhåller en arbetsplats där den anställde kan arbeta huvuddelen av arbetstiden är den lokalen tjänsteställe även om arbetet utförs mer än till hälften på andra platser.

Men om ni har avtalat om att de anställda ska arbeta huvuddelen av sitt arbete på annan plats, till exempel i hemmet, och mer än 50 procent av arbetet utförs på denna plats är den anställdes ha sitt tjänsteställe där. Båda delarna avtal och utfört mer än hälften av arbetstiden i hemmet ska kunna visas.

Anställda har hos samma arbetsgivare bara ett skatterättsligt tjänsteställe även om arbetet utförs på många olika platser. Då kan tjänstestället vara där den anställde regelbundet besöker för möten, omklädning, hämtning av arbetsmaterial med mera vilket ofta då är arbetsgivarens lokaler. I vissa fall kan det vara bostaden.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.