För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Byggarbeten gör att kunderna inte hittar butiken - kan jag kräva ersättning?

Vi hyr en butikslokal i en stor fastighet. Hyresvärden håller på med dräneringsarbeten utanför lokalen. Arbetet innebär att hela fastigheten nu är inhägnad och det ligger massa bråte och jord överallt. Vi fick ingen som helst förvarning om att arbetena skulle utföras.Kunder har svårt att hitta till butiken, bland annat för att vår skylt inte syns längre. Jag har redan märkt en skillnad i omsättning. Jag har kontaktat hyresvärden och sagt att vi måste få en hyresnedsättning under tiden arbetena pågår, men de vägrar. Vad kan jag kräva för ersättning?

Läs även: Så blir du medlem i Företagarna

Du har möjlighet att kräva nedsättning av hyran och/eller skadestånd av hyresvärden. Om hyresvärden inte går med på en hyresnedsättning frivilligt kan du meddela hyresvärden skriftligen att du betalar hyran i protest och att du kommer att kräva värden på skadestånd när du vet hur omfattande skadan blir. Om hyresvärden sedan inte går med på ditt krav får du driva saken i tingsrätten.

Du har också alternativet att deponera en del av hyran till länsstyrelsen istället för att betala den i protest. Det finns då en risk för att hyresrätten framöver förverkas, om det skulle visa sig att du deponerat en oskälig stor summa. Med förverkande menas att hyresvärden kan säga upp hyresavtalet med omedelbar verkan.

Det finns en möjlighet att reglera hyresgästens rätt till nedsättning av hyran i hyreskontraktet. Läs därför igenom avtalet innan du t.ex. deponerar del av hyran hos länsstyrelsen.

Vi hjälper dig!

Har du drabbats av något liknande och har fler frågor, eller har du andra funderingar kring ditt företagande du behöver hjälp med?

Som medlem ringer du våra jurister utan kostnad och får personlig hjälp!

 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.