För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Är det krav på skriftliga anställningsavtal?

Fråga: Har en arbetsgivare skyldighet att ge anställda ett anställningsavtal eller säger bestämmelserna att den anställda har rätt till ett anställningsavtal? Frågan gäller personal som är timanställd då behov av personal föreligger. 

Svar från juristen: Ett anställningsavtal kan ingås muntligen eller skriftligen. Det finns alltså inget krav på skriftlighet för att avtalet ska gälla.

Skriftligt anställningsaavtal 

Av flera skäl är det dock klokt att ingå anställningsavtal skriftligen. Bland annat för att det är en fördel om det blir en tvist om avtalets innehåll att ni har skrivit ner vad som gäller. Dessutom är anställningsavtal på heltid om inget annat avtalats, så om det är en deltidsanställning ska vara noga med att ha det dokumenterat. 

Informationsskyldighet

Vanligtvis uppfyller arbetsgivaren också genom det skriftliga avtalet den informationsskyldighet som framgår av 6 c LAS §, som innebär att arbetsgivaren skriftligen ska informera arbetstagaren om alla anställningsvillkor som är av väsentlig betydelse för anställningsförhållandet.  

Du kan läsa mer om vilken skriftlig information som ska lämnas i artikeln Vad innebär arbetsvillkorsdirektivet?  Du hittar gratismallar för anställningsavtal m.m. på Företagarnas sida för mallar och blanketter om anställning

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.