För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad gäller med klämdagar och anställningar?

Vi har inget kollektivavtal och har inte avtalat något speciellt utan försöker hitta vägledning för vad vi ska säga till personalen. Framförallt handlar det nu om dagarna mellan jul och nyår.

Utgångspunkten är att klämdagar är vanliga arbetsdagar. Arbetstidslagen innehåller inga särskilda regler som gäller just för klämdagar.

Frågor om klämdagar hanteras i många fall i kollektivavtal. Det är därför viktigt att vara säker om något kollektivavtal finns för arbetsplatsen.

Om företaget inte är bundet av något kollektivavtal är det i princip fritt att avtala om eventuell ledighet vid klämdagar. Detta kan göras direkt i det enskilda anställningsavtalet. Det finns heller inget som hindrar att överenskommelser träffas mellan arbetsgivare och anställda vid ett senare tillfälle, även om anställningsavtalet i sig redan är på plats. Det finns dock några frågor som särskilt bör uppmärksammas.

Praxis på arbetsplatsen om klämdagar 

Om företaget sedan tidigare hanterat klämdagar på ett visst sätt kan det ses som praxis för arbetsplatsen. Sådan praxis kan fylla ut anställningsavtalen och bli en del av desamma. Har företaget under en längre tid tidigare låtit sina anställda ha betald ledighet vid klämdagar kan det därför vara svårt att ändra i efterhand. Det är också vanligt att arbetsgivare har en särskild personalhandbok. I en sådan kan det anges vad som gäller för klämdagar. Det viktigaste är att det är tydligt vad som gäller för klämdagar, oavsett om det sägs i anställningsavtal, personalhandbok eller på annat sätt.

Enligt semesterlagen är påsk-, pingst-, midsommar-, jul- och nyårsafton inte semesterdagar, dvs. de anställda har rätt att arbeta eller vara lediga med lön utan att behöva ta ut semesterdagar dessa dagar. I övrigt är dagarna mellan t.ex. jul och nyår alltså vanliga arbetsdagar (undantaget, naturligtvis, röda dagar).

Om du som arbetsgivare utan kollektivavtal vill ändra hanteringen av klämdagar som är avtalad eller praxis på arbetsplatsen ska du lämna information och MBL-förhandla med de fack som de anställda tillhör innan du ändrar.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Semester & Ledighet:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.