För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vilken anställningsform ska jag använda?

Fråga: Jag ska anställa en person i sex månader, han har fått tjänstledigt från sitt nuvarande jobb för att prova på att arbeta hos mig. Detta är ett sätt för mig att känna på hur det funkar samtidigt som han har trygghet i att gå tillbaka till sitt gamla jobb. Min fråga är vilken anställningsform ska jag använda?

Svar från juristen: Du har att välja mellan provanställning eller någon form av tidsbegränsad anställning. 

Är det så att du har för avsikt att anställa någon tillsvidare, det vill säga fast anställning, finns det möjlighet att inleda en sådan anställning med en provanställning. Provanställningen får man ha i max sex månader.

Tillsvidareanställning och provanställning

En provanställning kan avbrytas med två veckors varsel från arbetsgivarens sida och arbetstagaren kan välja att sluta på dagen. Provanställningen kan inte kombineras med någon annan anställningsform än en tillsvidareanställning. 

Tidsbegränsad anställning 

När det gäller en anställning under en begränsad tid ska du använda dig av ett avtal om tidsbegränsad anställning. I avtalet skrivs mellan vilka datum anställningen ska gälla. Tänk på att avtalet gäller den avtalade tiden och kan inte brytas i förtid. Skriver du visstidsanställning på en längre period bör du lägga in en ömsesidig uppsägningstid om en månad. Då är det möjligt att säga upp på grund av arbetsbrist eller personliga skäl och även arbetstagaren kan säga upp sig i förtid. 

Särskild visstidsanställning 

Före den 1 oktober 2022 kan du använda allmän visstidsanställning som tidsbegränsad anställningsform. Från den 1 oktober 2022 ska du i stället använda särskild visstidsanställning om det inte är fråga om ett vikariat eller säsongsanställning. Du kan läsa mer om skillnaderna mellan allmän visstidsanställning och särskild visstidsanställning i artikeln Vad betyder det att allmän visstidsanställning ersätts av särskild visstidsanställning? 

Om du har kollektivavtal kan det finnas avvikande bestämmelser där. Kontrollera alltid det! 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.