För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad är övertid när någon är föräldraledig på deltid?

Fråga: Jag har en anställd som är föräldraledig på 25 procent. Vi kom överens om att hen skulle jobba sin ”vanliga” arbetstid, det vill säga heltid, ett par dagar då verksamheten hade behov av det. Räknas den extra arbetstiden som övertidsarbete trots att hen inte jobbade mer än sin ”vanliga” arbetstid?

Svar från juristen: Ja, enligt arbetstidslagen ska du vid beräkning av övertid likställa ledighet med fullgjord arbetstid. Det förutsätter att arbetstagaren har rätt till ledigheten. Det gäller till exempel frånvaro från arbetet till följd av semester, sjukdom eller vård av barn. Det kan alltså räknas som övertidsarbete för någon som ledig på deltid trots att den verkliga arbetstiden inte är mer än den ordinarie arbetstiden om fyrtio timmar.

Du ska som arbetsgivare registrera övertiden. Kostnadsfria mallar för detta hittar du på Företagarnas sida för mallar och blanketter för arbetstid och övertid.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.