För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Bedragare utger sig för att vara vd - vad göra?

Vår ekonomiansvarige har betalat ut pengar till en person på order av vår vd. Nu visar det sig att vår vd inte alls beordrat utbetalningen, utan någon har falskt utgett sig för att vara vår vd och lurat till sig pengar. Vad ska vi göra?

Anmälningar om så kallade vd-bedrägerier har ökat den senaste tiden och även om problemet har uppmärksammats i media är det många som ännu inte är medvetna om att dessa typer av bedrägerier förekommer.

 Den falska vd:n mailar oftast och ber den ekonomiansvarige att föra över en större summa pengar till en kund eller dylikt.

Upplägget är egentligen relativt enkelt. En bedragare utger sig för att vara företagets vd eller någon annan person på bolaget. Den falska vd:n mailar oftast och ber den ekonomiansvarige att föra över en större summa pengar till en kund eller dylikt. Ofta är det bråttom och överföringen måste ske snarast – allt för att stressa den som förs bakom ljuset. Detta bedrägeri är givetvis brottsligt och saken ska polisanmälas.

För att skydda sig mot den här typen av bedrägerier är det viktigt att kontrollera att motpartens mail adress är korrekt. Bedragarnas mail adresser skiljer sig ofta – någon bokstav eller ändelse eller annan detalj kan vara ändrad.

Inte sällan har bedragaren registrerat en mail adress som påminner om vd:s riktiga adress - eller har till och med tillgång till vd:s riktiga hackade mail adress. Att mail är det som föredras är givet eftersom bedragaren på telefon snabbt skulle bli avslöjad. Pengarna förs sedan ofta snabbt till en bank utomlands.

Inför gärna därför en rutin på företaget att ekonomiansvarig kontrollerar ovanliga transaktioner även muntligen med bolagets vd.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.