För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Får en deltidsanställd arbeta hos en konkurrent?

Fråga: Om man anställer en person på deltid, får denna person då arbeta deltid hos annan arbetsgivare och speciellt hos konkurrenter? Vad gäller med LAS, lojalitetsplikt med mera?

Svar från juristen: Arbetstagaren kan arbeta deltid på en annan arbetsplats. Om arbetstagaren däremot vill jobba hos en konkurrent så måste man diskutera detta med arbetsgivaren innan anställningen. Detta eftersom en anställd inte får främja en konkurrerande verksamhet enligt den så kallade lojalitetsplikten. 

Lojalitetsplikt är "tyst reglering"

Lojalitetsplikten är en ”tyst reglering” som inte står utskrivet i LAS, men den omfattar ett förbud mot att arbetstagaren konkurrerar mot arbetsgivaren. Tanken är att arbetstagaren inte på något sätt ska skada arbetsgivaren. 

Rätt att ta annan anställning 

Sedan den 29 juni 2022 finns en uttrycklig regel i LAS som ger anställda rätt att ta annan anställning utom i vissa undantagsfall. Ett av undantagen är när den andra arbetsgivaren bedriver konkurrerande verksamhet. Du kan läsa mer om detta i Kan jag förbjuda anställda att jobba med annat? 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.