För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad ska man tänka på om man ska säga upp ett hyresavtal?

Särskilt när årsskiftet närmar sig är det många hyresavtal som måste sägas upp om man som hyresvärd eller hyresgäst exempelvis vill förändra villkoren.

En uppsägning kan ske i två olika syften, antingen villkorsändring eller för att hyresgästen ska avflytta från lokalen.

3 råd om du ska säga upp en hyresgäst/hyresavtal

1) Oavsett syftet med uppsägningen är huvudregeln att hyresavtalet ska sägas upp skriftligen, minst nio månader i förväg, för att upphöra att gälla.

2) Det finns vissa formkrav som måste uppfyllas i uppsägningshandlingen annars blir den ogiltig och att det finns särskilda regler om hyrestid och uppsägningstid.

3) Det gäller olika regler för hyresvärd respektive hyresgäst men gemensamt för båda är att uppsägningen måste ställas till rätt part, vid villkorsändring måste alla villkor som ska förändras framgå eller bifogas i ett nytt hyreskontrakt samt uppsägningen måste vara gjord i rätt tid.

Ladda ner blanketter

Ladda ner mallar du behöver i relationen med lokalhyresgäster här.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.