För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Ta över personal vid konkursbo?

Fråga: Måste vi ta över personal om vi köper ett konkursbo? Har den personal som sagts upp av konkursförvaltaren någon företrädesrätt till anställning om vi behöver personal?

Svar från juristen: Det du tänker på är verksamhetsövergång enligt 6 b § lagen om anställningsskydd (LAS). När arbetsgivaren tar över en verksamhet så tar arbetsgivaren även över personal och det finns företrädesrätt till återanställning med mera. 

Verksamhetsövergång

Men det finns ett undantag för konkurser. Det vill säga du behöver inte ta över personal när du köper ett konkursbo om ni inte kommer överens om något annat med konkursförvaltaren. 

Företrädesrätt 

Däremot när det gäller företrädesrätten har den gamla personalen företrädesrätt om ni behöver personal. Detta enligt 25§ LAS. De som anställs får då även tillgodoräkna sig anställningstid hos arbetsgivaren som gått i konkurs när ni räknar sammanlagd anställningstid. 

 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.