För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad ska jag tänka på när vi lanserar utomlands?

Fråga: Vi ska lansera vårt varumärke utanför Sverige. Vilka betalningsvillkor/leveransvillkor är lämpliga att använda för att minska risken för att inte få betalt för våra varor?

Svar från juristen:  Det säkraste betalningsvillkoret är förskottsbetalning och därefter remburs (utbetalning sker när köparens och säljarens banker fått viss dokumentation om leveransen). Vid vissa affärer kan Exportkreditnämnden försäkra mot risken att inte få betalt.  

Incoterms villkor 

Vid internationell handel används ofta Incoterms som är International Chamber of Commerce (ICC) villkor för betalning, riskövergång, transportsätt med mera. ICC publicerar de olika varianterna av villkor och de förkortas oftast med tre bokstäver. Det säkraste leveransvillkoret för dig som säljare är EXW, som ungefär betyder att köparen hämtar varan vid fabriken. Dock rekommenderas den inte av ICC vid utrikeshandel, i stället rekommenderas FCA, som ungefär betyder att säljaren ska lämna varorna till transportören och att köparen då tar över risk och kostnaderna. 

Hjälp med internationella affärskontakter

Små och medelstora företag kan få kostnadsfri rådgivning, hjälp med internationella affärskontakter med mera från Enterprise Europe Network (EEN) vid internationella affärer. De finansieras av EU och har regionala kontor i Sverige. Funderar du på att börja exportera kan det vara lämpligt att kontakta EEN för att se vad de kan hjälpa dig med. 

 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Avtal & Köp:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.