För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kan jag erbjuda årskort på gym som naturaförmån enbart till anställda som arbetar på andra orter?

Fråga: Mina anställda har tillgång till ett gym på arbetsplatsen som skattefri motionsförmån. Nu har vi anställt några som arbetar hemifrån i andra delar av landet. Det blir lite väl långt för dem att åka till motionsrummet bara för att styrketräna eller springa på löpbandet. Kan vi ge dem årskort på gym i den stad de bor i istället eller måste vi erbjuda det till samtliga anställda d.v.s. även de som har möjlighet att träna på gymmet i våra lokaler? Kan vi ge de på andra orter friskvårdsbidrag istället?

Svar från juristen: Ja, ni kan välja att erbjuda årskort på gym som naturaförmån till enbart de som arbetar på andra orter. Som huvudregel ska motionsförmånen vara av mindre värde och erbjudas till samtliga anställda för att vara en skattefri förmån. Med att det är en naturaförmån menas att det är arbetsgivaren som står för hela kostnaden och bestämmer aktiviteten. 

Observera att om ni inför ett belopp för friskvård istället så ska erbjudandet om friskvårdsbidrag vända sig till hela personalen och inte enbart till de anställda på andra orter. Då måste du som arbetsgivare också göra en bedömning av om aktiviteten är enklare motion. Väljer ni att enbart ge friskvårdsbidrag till anställda på andra orter så kommer förmånen inte vara skattefri. Inte heller om friskvårdsbidraget är högre än 5 000 kr per år blir det skattefritt. Det innebär att arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgift och de anställda blir förmånsbeskattade för hela beloppet. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.