För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kan man reglera om att beslut ska fattas i enighet?

Vi är fyra personer som ska starta ett bolag. Tre av oss känner varandra väldigt väl.Hur kan vi, och är det juridiskt möjligt att, reglera så att ingen part har majoritetsbeslut över den andra parten vid stora beslut (en part kan till exempel bestå av de tre som känner varandra tidigare och den andra parten av den "nytillkomne")? Det ska inte heller gå att sätta ihop andra konstellationer för att på så sätt ha majoritetsbeslut. Går detta att reglera?

Ja, ni kan i bolagsordningen eller i ett aktieägaravtal reglera att i vissa frågor ska beslut fattas i enighet. Ofta kompletteras en sådan klausul med en annan klausul om hur man ska lösa en fråga som parterna inte kan uppnå enighet i.

Om ni tar in kravet på enighet i bolagsordningen kan ni på så sätt binda till exempel styrelsen till att beslut ska fattas enhälligt. Om ni reglerar det i aktieägaravtalet är bara parterna i avtalet bundna av kravet på enhällighet.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.