För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad betyder förmånsvärde?

Fråga: Kortfattat, vad innebär förmånsvärde?

Svar från juristenOm en anställd får en förmån genom jobbet av sin arbetsgivare, exempelvis en bil att använda privat, och det innebär en besparing jämfört med vad det hade kostat att köpa eller hyra samma bil, är förmånsvärde ordet för det belopp som ska beskattas som lön till den anställde. Även företagare som har enskild firma som använder företagets tillgångar privat kan få ett förmånsvärde för det.    

Förmåner ska normalt värderas till marknadsvärdet. Men bilförmån beräknas enligt viss schablon. Det är bara vissa förmåner av mindre värde som är skattefria som till exempel personalvårdsförmåner. 

Läs också: Beräkna förmånsvärde bil 

 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.