För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Räknas jag som bemanningsföretag?

Fråga: Jag har en enskild firma och hyr ut mig själv som konsult till några olika kunder. Är mitt företag ett bemanningsföretag? Ändras det om jag ombildar till aktiebolag och anställer några kollegor och hyr ut dem?

Svar från juristen: Ett bemanningsföretag är en fysisk eller juridisk person som har arbetstagare anställda i syfte att hyra ut dessa till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning enligt definitionen i lagen om uthyrning av arbetstagare.

Eftersom du inte är anställd i din enskilda firma kommer ditt företag inte omfattas av lagen om uthyrning av arbetstagare. Inte heller om du ombildar till aktiebolag utan andra anställda kommer företaget ses som bemanningsföretag eftersom du som ägare och företagsledare inte ses som arbetstagare. 

Så länge ditt företag bara hyr ut dig själv, som inte ses som arbetstagare, så är ditt företag inget bemanningsföretag. Men om ditt företag hyr ut någon annan anställd som kommer att vara under kundens arbetsledning med mera kommer ditt företag att vara bemanningsföretag och ska då följa reglerna om likabehandling, får inte hindra den anställde att ta anställning hos kundföretaget och inte heller begära ersättning av den anställde för placering hos kundföretaget med mera.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.