För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad ska jag göra när min kund ansökt om konkurs?

Fråga: Jag har fått reda på att en av mina kunder har ansökt om konkurs? Vad ska jag göra nu? Kan jag åka och hämta tillbaka det jag sålt men inte fått betalt för?

Svar: Du bör kontakta konkursförvaltaren för att ta reda på om konkursboet vill trädda in i avtalet för att få till exempel fortsatta leveranser eller ha kvar hyresrätten till lokalen. När din kund gått i konkurs kan du anmäla din fordran till konkursförvaltaren. Om du redan har fakturerat bör din fordran redan finnas med i motpartens bokföring.

Återtagande- eller äganderättsförbehåll

Du kan bara hämta tillbaka det du sålt om du har avtalat om så kallat återtagande- eller äganderättsförbehåll innan du levererade. Du kan läsa mer om vad som krävs för att sådana villkor ska bli giltiga i artikeln Konsten att få betalt.

Köplagens regler

Dessutom kan ni ha avtalat om eller genom tillämpning av köplagens regler ha rätt att få tillbaka varor som levererats efter att köparen försatts i konkurs. Du ska då kontakta konkursförvaltaren för att komma överens om varorna ska betalas omedelbart, konkursboet ska ställa säkerhet eller hur ni ska få tillbaka varorna. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.