För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Export till Ryssland?

Går det att göra affärer med Ryssland med tanke på sanktionerna?

Fråga: Vi har fått en stor förfrågan från Ryssland och vet inte riktigt vart vi ska vända oss för att få svar på vissa saker. Vi vet att det finns en del handelsembargon mot Ryssland just nu och är osäkra på de produkter kunden i fråga har frågat om innefattas av dessa embargon. Var får vi reda på det och hur får man reda på vilka produkter det gäller? Vi har tidigare aldrig exporterat till Ryssland och känner oss väldigt osäkra. Vi har satt upp tuffa handelsvillkor där vi kräver förskottsbetalning etcetera och det var inga problem för kunden i fråga.

Svar från juristen: Ja, det har införts nya sanktioner på grund av Rysslands invasion av Ukraina utöver de som gällde tidigare som du kan läsa om nedan. Regeringen har information på sin webbplats om de nya sanktionerna med mera och om du kan hålla dig uppdaterad där.

Myndigheten Kommerskollegium har lite mer utförlig information om sanktionerna och möjligheterna att få tillstånd på sin webbplats. Du hittar sidan här.  

Sanktionerna mot Ryssland innebär bland annat att vissa produkter inte får säljas och vissa produkter får säljas endast efter tillstånd. De produkter som inte får säljas är bland annat vapen och vissa produkter med så kallade dubbla användningsområden, det vill säga som kan användas både militärt och civilt. Export av teknik som är lämpad för prospektering och utvinning av olja i vissa fall och skifferoljeprojekt kräver tillstånd. Det är Kommerskollegium som kan ge sådant tillstånd. Vad gäller vapen och produkter med dubbla användningsområden är ansvarig myndighet Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Regeringen har på sin webbplats en beskrivning av sanktionerna som du hittar här.

Produkter med dubbla användningsområden finns uppräknade i en bilaga till en EU-förordning som du hittar här.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Avtal & Köp:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.