För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Hur fungerar det med varumärken?

Fråga: Jag planerar att börja tillverka såpa och undrar om jag kan kalla den för Västerbottens såpa? Eller finns det något "skydd" för Västerbotten? Skulle någon kunna hävda att hen äger rätten att använda Västerbotten?

Svar från juristen: Din fråga handlar om ensamrätt till varumärke. Ensamrätt till ett varumärke kan du få antingen genom inarbetning eller registrering. Det är inte tillåtet för en tredje part att utan tillstånd använda ett inarbetat/registrerat varumärke, eller ett snarlikt (förväxlingsbart) varumärke. Ett varumärke ska ha särskiljningsförmåga och geografiska platser brukar inte anses ha särskiljningsförmåga. 

Geografiska platser brukar inte anses ha särskiljningsförmåga

Mitt råd till dig är att du ansöker om varumärkesskydd om detta är en produkt du har för avsikt att börja producera. Tänk på att det inte får vara för likt något som redan är registrerat eller inarbetat som varumärke. 

Mer information om detta hittar du på PRV:s sajt om varumärken

Mer om varumärke och varumärkesskydd:

Så fungerar immaterialrätt
Juristerna Svarar 04: Hur skyddar jag mitt varumärke? 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.