För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vilken prisinformation ska jag ange på mellandagsrean?

Fråga: Jag ska rea ut produkter efter jul och ha så kallad mellandagsrea. Tidigare har jag gett mer rabatt allteftersom för att få varorna sålda. Hur behöver jag informera gällande tidigare pris?

Enligt den nya regeln i prisinformationslagen ska du ange produktens tidigare pris om produkten säljs med informationen att priset är sänkt. Du ska visa det lägsta priset som du sålt produkten för de senaste 30 dagarna innan prissänkningen. Det går med andra ord inte att höja priset tillfälligt strax före rean och använda det tillfälligt höjda priset som tidigare pris.

När det gäller gradvisa sänkningar så gäller följande. Om du till exempel sänker priset för en produkt i tre olika steg, till exempel att rabatten ökar från 30 procent till 50 procent och sedan slutligen till 70 procent, ska du ange lägsta priset före sänkningen med 30 procent när det gäller angivande av tidigare pris för samtliga sänkningar.

Prisinformationslagen gäller för prisinformation till konsumenter

Det innebär att om du ska göra en prissänkning, och du under de senaste trettio dagarna redan gjort två sänkningar, ska du ange tidigare pris som priset före den första sänkningen.

Prisinformationslagen gäller för prisinformation till konsumenter. Om du bara säljer till företag och andra som inte är konsumenter behöver du inte följa dessa regler, även om det alltid är bra att vara korrekt och inte vilseleda även i affärer med andra.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Avtal & Köp:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.