För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Hur hjälper stoppningsrätt mig när kunden gått i konkurs?

Fråga: En kund har gått i konkurs och jag tycker att det är svårt att förstå en del av begreppen som jag får höra som ska hjälpa mig: stoppningsrätt, bevakningsförfarande och separationsrätt. Vad betyder allt detta?

Svar: Stoppningsrätten innebär att du kan avbryta eventuella ytterligare leveranser. Detta kan vara avtalat eller enligt till exempel köplagens regler. 

När det kommer att bli utdelning även till oprioriterade fordringsägare behöver konkursboet få reda på alla fordringar och ansöker därför om så kallat bevakningsförfarande. Detta beslutas av tingsrätten. Vid bevakningsförfarandet ska anspråket meddelas till rätten inom den tid som anges i rättens beslut. 

Egendom som finns i konkursboets egendom anses normalt ingå i konkursboets ägo. Separationsrätt kräver att egendomen förvarats separat och att det tydligt framgår vem som är dess ägare. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.