För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Någon vill registrera ett liknande domännamn som mitt företag, vad gör jag?

Ditt företag kan som ägare till domänadresser kan bli kontaktad av bolag som arbetar med domänregistrering.

Svar från juristen: Ditt företag kan som ägare till domänadresser bli kontaktad av bolag som arbetar med domänregistrering. Dessa hävdar då att en tredje part har kontaktat dem och är intresserade av att registrera ett liknande eller samma domännamn som ditt företag redan registrerat på toppdomänen .se.

Håll koll på förväxlingsbara domäner

Med toppdomän avses ändelsen så som exempelvis .se, .com, .nu etcetera. När någon annan registrerar en liknande domänadress så riskerar du att det sker en förväxling eftersom namnen är identiska eller nära identiska, förutom toppdomänen. Genom denna förväxling är det möjligt att ditt företag förlorar inkomster eftersom kunder förväxlar domänadresserna och därmed även de olika verksamheterna. Det är därför alltid bra att vid registrering och kontinuerligt ser över domänadress och dess förväxlingsbara liknande lydelser, och om möjlighet kanske till och med registrera även dessa.

Är domänbolaget seriöst?

Med detta sagt så förekommer det ganska ofta som sagt att företagare kontaktas av bolag som arbetar med domänregistrering. Säljaren för det bolaget erbjuder då att åt ert bolag köpa domänen i stället för at låta den tredje parten lägga beslag på den liknande domänadressen. På så sätt ska förväxling undvikas och kundernas tillit till bolaget bestå. Bolaget som arbetar med domänregistrering framställer det som att de gör detta av godhet för att värna om ditt domännamn. Men generellt sett så bör du akta dig för dessa typer av arrangemang eftersom det inte alls är säkert att den tredje parten varken finns eller är intresserad av att registrera ett domännamn som är förväxlingsbart med ert. Tvärtom är det domänbolaget som ibland på detta sätt målar upp en hotbild som är falsk. På detta sätt hoppas domänbolaget att kunna sälja domänregistreringar och tjäna pengar.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.