För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kan företag länka till andra hemsidor på nätet?

.Fråga: Är det lagligt att länka till andras hemsidor på internet eller sätter upphovsrätten begränsningar för det?

Svar från juristenDet är oftast helt lagligt att länka till andras innehåll på internet. Det är samma regler som gäller inom hela EU och saken diskuterades i en EU-dom från 2014. 

Upphovsrätten hindrar inte länkning till skyddade verk på internet

I det så kallade ”Svenssonmålet” klargjorde EU-domstolen att den europeiska upphovsrätten inte uppsätter några hinder för länkning till skyddade verk på internet. Detta förutsätter då att verket redan har gjorts fritt tillgängligt för allmänheten.

Verk som redan finns fritt tillgängliga anses i lagens mening inte bli tillgängliggjorda på nytt endast på grund av en ny länkning. Detta gäller oavsett om det är tydligt att användaren kommer till en annan hemsida, genom att exempelvis en ny sida öppnas, eller verket framstår som integrerat i hemsidan. 

Undantag om innehåll inte hålls tillgängligt för allmänheten

Undantag rör de fall där det upphovsrättsligt skyddade verket inte hålls tillgänglig för allmänheten och länkningen i sig innebär att kringgående av tekniska åtgärder som i sin tur gör verket tillgängligt för allmänheten. En sådan länkning är inte tillåten. Du ska också undvika att länka till material olovligt innehåll.  

Det finns ett förslag att det så kallade upphovsrättsdirektivet ska ge ändringar i upphovsrättslagen och ge bättre skydd för presspublikationers material från den 1 januari 2023. Det kommer dock fortfarande att vara tillåtet att länka till deras webbplatser och det material som är tillgängligt för alla. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.