För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Gala avdragsgillt för styrelsemedlem?

Fråga: Jag är anmäld på en företagargala och min man som inte är anställd men sitter i styrelsen ska med. Är det avdragsgillt? Ska det tas upp till förmånsbeskattning?

Svar från juristen: Avgiften för företagargalan är att vanligtvis anse som en privat levnadskostnad och är då avdragsgill som personalkostnad om företaget betalar. Företaget ska betala arbetsgivaravgift och du och din man ska betala inkomstskatt på den skatterättsliga förmån som den inbesparade levnadskostnaden innebär.

Om du kan visa att du och din man på eventet kan marknadsföra ert företag och på så sätt skapa inkomster i företaget kan avgiften vara avdragsgill som en marknadsföringskostnad och då kan det vara aktuellt att ni bara förmånsbeskattas för eventuella måltider.

Kostförmånsvärdet för middag är 100 kronor 2022. Eftersom galan inte har något samband med affärsförhandlingar är det inte aktuellt att tillämpa skattereglerna för extern representation.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.