För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kan en anställd tillgodoräkna sig anställningstid?

Fråga: Vi har en anställd som har varit hos oss i snart tio år. Vi vill flytta över hennes anställning till ett annat av våra företag. Vi är helt överens om att detta är lämpligt eftersom hon vill byta arbetsuppgifter. Frågan dök dock upp om hon på något sätt kan "ta med sig" sina anställningsår? 

Svar från juristen: Det finns två fall då en arbetstagare kan tillgodoräkna sig sin anställningstid hos en annan arbetsgivare (bolag) vid beräkning av anställningstid: 

  • Om en arbetstagare byter anställning inom samma koncern. 
  • Om det handlar om en verksamhetsövergång. 

Är det ett helt separat bolag som inte ingår i samma koncern som nuvarande arbetsgivare och nya arbetsuppgifter så kommer den anställde inte att ta med sig sin anställningstid. Det innebär bl.a. att hon hamnar  sist på turordningslistan och får en kortare uppsägningstid. Om hon däremot byter till annan tjänst på annat företag inom en koncern får hon tillgodoräkna sig sin tidigare anställningstid.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.