För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Mer nyheter om och för företagare - klicka här!

Hur säger jag upp hyresgäst som inte betalar hyran?

Jag har en besvärlig hyresgäst som inte betalar hyran. Det har hänt flera gånger att hon är sen med att betala, men nu så släpar hon efter med flera hyror och jag vill säga upp henne. Hur ska jag göra?

Om din bostadshyresgäst dröjer med att betala hyran mer än en vecka efter förfallodagen har du möjlighet att säga upp henne på grund av förverkande. Det du i första hand behöver göra är att delge hyresgästen en uppsägning tillsammans med en underrättelse.

Underrättelsen ska innehålla meddelande till hyresgästen att hon har en möjlighet att få tillbaka hyresrätten, för det fall hon betalar hyran inom tre veckor från delgivningen av uppsägningen och underrättelsen.

Du behöver också informera kommunens socialnämnd om uppsägningen. Om hyresgästen inte betalar trots uppsägningen och underrättelsen kan du vända dig till Kronofogden för avhysning.

Det är viktigt att det går formellt rätt till vid uppsägning av en hyresgäst, ta därför kontakt med Företagarnas juridiska rådgivning om du blir osäker. Som medlem ringer du oss kostnadsfritt.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.