podcast news play företagaren I media förmån

Kommer det bli några ändringar av tider och förseningsavgifter för deklarationer?

Coronakrisen: Kommer det bli några ändringar av tider och förseningsavgifter för deklarationer med anledning av coronakrisen?

Svar:

En byrå kommer kunna lämna in deklaration fram till 15 juni, förutsatt att byråanstånd ansökts om, även om man inte lämnar inkomstdeklaration digitalt.

De normala reglerna gäller för inlämning av moms- och arbetsgivardeklarationer. Enligt reglerna i SFL behövs särskilda skäl för deklarationsanstånd, och Skatteverket bedömer att förseningar hänförliga till viruskrisen räknas som särskilda skäl. Normalt ges deklarationsanstånd två veckor, men i detta läge kommer det oftare kunna ges upp till en månad.

Korttidsanstånd för att lämna deklaration förlängs från 14 dagar till en månad (till 1 juni) för enskilda näringsidkare. Ansökan kan göras online via Mina sidor, på papper, eller via Skatteupplysningen.

Ingen förseningsavgift kommer att påföras om man inkommer med sin arbetsgivardeklaration inom en månad från ordinarie datum (under perioden 12 mars-30 april).

Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.  

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Nätverk

Som medlem i Företagarna har du tillgång till Sveriges största nätverk för företagare.