podcast news play företagaren I media förmån faq

Måste jag motivera visstid skriftligt?

Fråga: Vi tar in visstidsanställda när det är högsäsong under sommaren. Måste jag lämna någon skriftlig motivering till varför det inte är anställda tillsvidare eller på heltid?

Svar från juristen: Enligt nuvarande regler i lagen om anställningsskydd (LAS) räcker det med att du lämnar tydlig information om sysselsättningsgrad och anställningsform. Men det finns ett förslag om att du som arbetsgivare ska lämna skriftligt svar till den visstidsanställde som begär utökad sysselsättningsgrad eller annan anställningsform. Förslaget kommer att börja gälla från den 29 juni 2022.

Det är visstidsanställda som har varit anställda i sammanlagt minst sex månader och inte är provanställda som kommer att kunna begära ett sådant besked. Arbetsgivaren ska inom en månad efter begäran lämna ett skriftligt svar och ange skälen för arbetsgivarens ställningstagande. Om den anställde begär nytt besked inom tolv månader är arbetsgivaren inte skyldig att lämna skriftligt svar.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som är medlem i Företagarna kan ringa oss hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Valet 2022

Allt för dig som är småföretagare och ska rösta i riksdagsvalet 2022.