För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Måste jag motivera visstid skriftligt?

Fråga: Vi tar in visstidsanställda när det är högsäsong under sommaren. Måste jag lämna någon skriftlig motivering till varför det inte är anställda tillsvidare eller på heltid?

Svar från juristen: Det är visstidsanställda som har varit anställda i sammanlagt minst sex månader och inte är provanställda som kan begära ett sådant besked. Arbetsgivaren ska inom en månad efter begäran lämna ett skriftligt svar och ange skälen för arbetsgivarens ställningstagande. Om den anställde begär nytt besked inom tolv månader är arbetsgivaren inte skyldig att lämna skriftligt svar. 

Så det är bara om du återkommande tar in samma person för visstidsanställning eller anställer på en period längre än sex månader som du kan bli skyldig att lämna skriftlig motivering av anställningsformen eller sysselsättningsgraden. Du ska som arbetsgivare alltid lämna skriftligt besked om de grundläggande villkoren t.ex. i anställningsavtalet. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.