För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kontrakt mellan företag och privatperson: hur fungerar det?

Fråga: Vi ska sälja en lastbil till en privatperson. Har förstått att Konsumentverket har ett kontrakt på sin hemsida som när det upprättats är juridiskt bindande mellan privatpersoner. Men hur fungerar det mellan företag och privatperson? Finns det något liknande kontrakt man kan använda sig av?

Svar från juristen: Ja, Konsumentverket har förhandlat fram standardvillkor för försäljning av person med Motorbranschens Riksförbund som du kan utgå ifrån i dina avtal med konsumenter.

Avtalet är utformat efter att konsumentköplagen är tvingade lagstiftning till konsumentens förmån. Det gör att du inte kan avtala bort vissa saker utan måste följa konsumentköplagens regler om bland annat reklamationsfrister med mera. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Avtal & Köp:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.