För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Får man lägga ut semester sent på året pga. coronakrisen?

Fråga: Kan jag som arbetsgivare lägga ut semestern till annan tid än juni-augusti?

Svar: Huvudregeln enligt semesterlagen är att en arbetstagare har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under juni-augusti. Det är möjligt för arbetsgivaren att lägga semesterperioden till annan tid om arbetsgivaren har kommit överens med arbetstagaren eller det lokala fackförbundet om ändrad förläggning av semestern, eller om särskilda skäl föranleder det. 

Vid bedömningen av vad som är särskilda skäl fästs vikt vid arbetstagarens önskemål och att arbetsgivaren bör tåla mindre omfattande störningar i produktionen eller verksamheten för att tillmötesgå arbetstagarens önskemål, men effekterna av coronakrisen kan för vissa verksamheter bli sådana att arbetsgivaren får rätt att lägga semestern senare under semesteråret. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Semester & Ledighet:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.