För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vi blev lurade att beställa annonser, vad gäller?

Fråga: Vi fick för en tid sedan ett dokument där ett annonsföretag bad oss att bekräfta vissa uppgifter om vårt företag. Vi tänkte inte så mycket på saken utan skrev under. I efterhand har det visat sig att den finstilta texten i dokumentet innehöll en rad om att vår underskrift gällde som en beställning. Vi vill absolut inte betala för detta, vi vet inte ens om det finns någon katalog där annonserna tas in. Vad gäller?

Svar från juristen: Rådet är förstås att aldrig skriva under skojardokument. Men om detta trots allt har skett, så är det ändå inte säkert att ni behöver betala. Ibland finns det inte ens någon annons eller någon katalog, då behöver du förstås inte betala. Om dokumentet har varit missvisande, kan du ibland vägra att betala även av det skälet. Detta eftersom det då kan vara uppenbart att du inte hade för avsikt att göra någon beställning.

Det händer att skojarföretagen skickar över texter med ett påstående att de ska korrekturläsas, därefter godkännas genom en underskrift och sedan returneras. Här kan det finnas finstilt text om att underskriften gäller som beställning. Men att skicka ut korrekturtexter som inte beställts, strider mot god sed för marknadsföring, och därför ska du även i sådana fall vägra att betala.

I den här artikeln kan du läsa hur du ska göra för att bestrida en faktura: Hur du hanterar bluffakturor.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.