podcast news play företagaren I media förmån

Pågående verksamhet – avslag på ansökan

En av de vanligaste anledningarna till att en företagare inte ses som arbetslös handlar om att hen inte riktigt har kunnat skilja sig från företaget eller haft möjlighet att lägga det vilande. Den vanligaste anledningen är att det fortfarande pågår verksamhet i företaget.  

Om man driver ett familjeföretag, har en kompanjon eller har avtal med kunder som man inte kan avsluta, vad gäller då?  SMÅAs försäkringsexpert Cecilia Fors reder ut frågan.
- Lagen lämnar tyvärr inte utrymme för att lägga en verksamhet vilande om det finns verksamhet som pågår. Enligt det tillfälliga regelverket finns möjligheter att genomföra viss marknadsföring och behålla vissa kundkontakter, men förhållningssättet är fortfarande restriktivt kring vad man får och inte får göra i ett vilande företag, berättar hon.

 

Huvudregeln är paus

Huvudregeln är att hela verksamheten ska vara pausad och stängt-skylten ska vara upphängd. Är detta inte möjligt återstår för den enskilde att skilja sig till alla delar från verksamheten, det vill säga avyttra eventuella tillgångar, göra avregistreringar med mera, för att den enskilde sökande ska ses som skild från sin verksamhet och därmed vara ersättningsberättigad.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Nätverk

Som medlem i Företagarna har du tillgång till Sveriges största nätverk för företagare.