För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Pågående verksamhet – avslag på ansökan

En av de vanligaste anledningarna till att en företagare inte ses som arbetslös handlar om att hen inte riktigt har kunnat skilja sig från företaget eller haft möjlighet att lägga det vilande. Den vanligaste anledningen är att det fortfarande pågår verksamhet i företaget.  

Om man driver ett familjeföretag, har en kompanjon eller har avtal med kunder som man inte kan avsluta, vad gäller då?  SMÅAs försäkringsexpert Cecilia Fors reder ut frågan.
- Lagen lämnar tyvärr inte utrymme för att lägga en verksamhet vilande om det finns verksamhet som pågår. Enligt det tillfälliga regelverket finns möjligheter att genomföra viss marknadsföring och behålla vissa kundkontakter, men förhållningssättet är fortfarande restriktivt kring vad man får och inte får göra i ett vilande företag, berättar hon.

 

Huvudregeln är paus

Huvudregeln är att hela verksamheten ska vara pausad och stängt-skylten ska vara upphängd. Är detta inte möjligt återstår för den enskilde att skilja sig till alla delar från verksamheten, det vill säga avyttra eventuella tillgångar, göra avregistreringar med mera, för att den enskilde sökande ska ses som skild från sin verksamhet och därmed vara ersättningsberättigad.

Allt om a-kassa för företagare

Har du fler frågor om a-kassa?

Vi har tillsammans med SMÅA samlat de vanligaste frågorna om a-kassa för företagare och kompletterat med aktuella artiklar, poddavsnitt och filmklipp. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.