Uppsägning: Så fungerar det

Att säga upp en anställd är ofta ett av de tyngsta besluten du behöver ta som arbetsgivare. Personalen är inte sällan den viktigaste delen av ditt företag och står ofta dig som ledare i ett mindre företag nära personligen också. Det är dessutom mycket som kan gå fel, och många regelverk som styr hur en uppsägning får gå till.
En anställning kan upphöra på flera sätt, bland annat genom att arbetstagaren säger upp sig, den tidsbegränsade anställningen upphör eller genom att arbetsgivaren tar initiativ till att avsluta en anställning.
Uppsägning från arbetsgivarens sida kan ske av personliga skäl eller, oftast, på grund av arbetsbrist. Ett avsked är en ovanligare företeelse som innebär att anställningen upphör utan att någon uppsägningstid.
Vi rekommenderar dig att ta kontakt med någon kunnig på området innan du skrider till verket med en uppsägning från arbetsgivarens sida. Är du medlem i Företagarna kan du kontakta våra jurister på rådgivningen utan kostnad.
Läsvärt om uppsägning:
Här är skillnaden mellan permittering, varsel och uppsägning
Viktiga fakta om uppsägningstid
Så fungerar anställningsskyddet (LAS)
Vem är nyckelperson? Så säger lagen!
Mall uppsägning
Vanliga frågor och svar om uppsägning:
Hur säga upp på grund av arbetsbrist?
Säga upp anställd som inte fungerar
Säga upp anställda som har slöja?
Förhandla med facket vid uppsägning?
Uppsägning för de som inte är med i facket?
Tjänstledighet och uppsägningstiden
Uppsägningen i en steg för steg-vägledning av juridisk expertis
I Arbetsgivarhandboken hittar du djupgående texter skrivna av bland andra Företagarnas expert inom arbetsrätt Lise-Lotte Argulander. Som medlem har du tillgång till handboken utan kostnad. I kapitlet om anställningens upphörande går vi igenom steg för steg hur du ska göra som arbetsgivare.
Det handlar allt om beskrivningar av olika grunder för uppsägning, skäl till uppsägning av personliga skäl, turordningsregler och omplacering.
Vi går också in på arbetstagarens rättigheter under uppsägningstiden, tvåmånadersregeln och vad som gäller vid skriftlig varning. Dessutom går kapitlet in på hur du varslar och förhandlar med fackliga organisationer.