podcast news play företagaren I media förmån faq

Det mesta om a-kassa för företagare

Svar på dina frågor & tips hur du förebygger de vanligaste misstagen.

Detta är ett samarbete mellan Företagarna och SMÅA . Vi svarar på dina frågor om a-kassa och hjälpa dig fatta beslut idag så att du har möjlighet att ansöka om a-kassa om det behövs i framtiden. 

Har du frågor om din a-kassa och vad som gäller för just dig, vill ha hjälp att räkna ut din ersättning, redan är ansluten till Småföretagarnas a-kassa  eller har en ansökan om a-kassa kontakta SMÅA direkt. 

Vill du planera för att öka tryggheten i ditt företag om det kommer sämre tider och är medlem i Företagarna kan du alltid utan kostnad kontakta Företagarnas jurister.

Regler för a-kassa – vad gäller?

Till följd av de oroliga tider vi lever i idag finns tillfälliga regler inom a-kassan som ska underlätta för företagaren. A-kassans regler och ersättningsnivåer har förändrats och det finns lättnader som lever kvar till och med 31 december 2023. Här nedan kan du läsa lite mer om vad dessa förändringar innebär i praktiken.

Arbetad tid

I vanliga fall krävs det att du arbetar ungefär halvtid för att kunna ha rätt till ersättning från a-kassa. De tillfälliga reglerna innebär lägre ställda krav på hur mycket du ska ha arbetat.

Höjt tak för ersättning

Ersättningstaket under perioden för de tillfälliga reglerna är höjt till 33 000 kr per månad i stället för de normala 25 025 kronorna. Denna ersättning beror bland annat på hur mycket du har arbetat, hur mycket du tjänat och hur länge du varit medlem i a-kassan.

Möjligheten att lägga ditt företag

Till skillnad mot normalfallet finns det under den angivna perioden möjlighet att lägga din verksamhet vilande flera gånger utan att det påverkar framtida rätt till ersättning. När verksamheten är vilande får du utföra begränsade åtgärder, exempelvis informera kunder om när verksamheten kan återupptas, och ändå betraktas som arbetslös.

Det är tillåtet att marknadsföra sig

Förutsatt att syftet med marknadsföringen är att i framtiden kunna återuppta verksamheten är det tillåtet att till exempel uppdatera hemsidor eller sociala medier.

Minskat antal karensdagar

Från den 3 januari 2022 – 31 december 2023 är karensvillkoret minskat från sex till två dagar.

Läs mer

Juristerna svarar: Hur fungerar a-kassa för företagare?

Vilka regler gäller egentligen?
Vad krävs för att en företagare ska få a-kassa? Påverkas ens a-kassa om man både driver företag och är anställd? Och hur mycket ersättning kan en företagare få från a-kassan?
 
I detta avsnitt av Företagarpodden får programledarna Oxana Iakimenko och Hampus Löwstedt besök i studion av Cecilia Fors, försäkringskoordinator på SMÅA, som är en arbetslöshetskassa för företagare.
 
Lyssna nu!

Vad kan hindra en företagare att få a-kassa?

De flesta företagare kan få a-kassa om man lägger sitt bolag vilande men för en del är det en större utmaning att bara stänga ner sitt företag. Om du är del av ett familjeföretag, har en kompanjon eller sitter fast i avtal som inte kan avslutas? 
Läs artikeln

Saker att tänka på om företaget börjar gå dåligt

Att vara företagare innebär ofta både upp- och nedgångar. Även om företaget går bra för tillfället kan det vara bra att ha koll på vad som gäller om företaget börjar gå dåligt. Av den anledningen tänkte vi snabbt gå igenom de vanligaste misstagen, eller tankevurporna, som företagare gör i sådana situationer - för att du ska komma ihåg att tänka på dessa saker i framtiden.

Läs artikeln

Mest läst just nu

Mest lästa FAQ

Artiklar, poddavsnitt och filmklipp om A-kassa

Vanliga frågor och svar

  • SMÅA är Sveriges största a-kassa för företagare med över 100 000 medlemmar från alla branscher.

  • SMÅA har inga kopplingar till fackförbund eller politiska organisationer.

  • Du kan räkna ut din ersättning här  

Kontakta SMÅA om du har frågor om din a-kassa och vilka möjligheter du har att ansöka om a-kassa. 

SMÅA har också samlat de vanligaste frågorna och svaren som du som företagare brukar ställa om a-kassa här. 

Kontakta Småa