podcast news play företagaren I media förmån

Det mesta om A-kassa för småföretagare

Svar på dina frågor & hur du förebygger de vanligaste misstagen.

Detta är ett samarbete mellan Företagarna och SMÅA . Vi svarar på dina frågor om a-kassa och hjälpa dig fatta beslut idag så att du har möjlighet att ansöka om a-kassa om det behövs i framtiden. 

Har du frågor om din a-kassa och vad som gäller för just dig, vill ha hjälp att räkna ut din ersättning, redan är ansluten till Småföretagarnas a-kassa  eller har en ansökan om a-kassa kontakta SMÅA direkt. 

Vill du planera för att öka tryggheten i ditt företag om det kommer sämre tider och är medlem i Företagarna kan du alltid utan kostnad kontakta Företagarnas jurister.

Mest läst just nu

Företagare & a-kassa

Här samlar vi FAQ om vad som gäller för dig som är företagare och behöver ansöka om a-kassa . Här...

Vad kan hindra en företagare att få a-kassa?

De flesta företagare kan få a-kassa om man lägger sitt bolag vilande men för en del är det en större utmaning att bara stänga ner sitt företag. Om du är del av ett familjeföretag, har en kompanjon eller sitter fast i avtal som inte kan avslutas? 
Läs artikeln

Saker att tänka på om företaget börjar gå dåligt

Att vara företagare innebär ofta både upp- och nedgångar. Även om företaget går bra för tillfället kan det vara bra att ha koll på vad som gäller om företaget börjar gå dåligt. Av den anledningen tänkte vi snabbt gå igenom de vanligaste misstagen, eller tankevurporna, som företagare gör i sådana situationer - för att du ska komma ihåg att tänka på dessa saker i framtiden.

Läs artikeln

Vanliga frågor. Och svar!

Vad krävs det för att lägga företaget vilande?

Det enda som krävs är att man på heder och samvete intygar till a-kassan att ingen, man själv eller någon annan, vidtar några åtgärder i verksamheten.

Vad är den vanligaste missuppfattningen när det gäller vilande företag?

Den vanligaste missuppfattningen är att man måste anmäla vilande företag till annan myndighet, exempelvis Skatte- eller Bolagsverket, vilket man alltså inte måste.

Vad händer med förutsättningarna att få ut a-kassa när man bytt bolag?

Egentligen ingenting. Om man endast byter bolagsform ses man som företagare sedan ursprungs starten. Om man har ett glapp i sitt företagande och sedan startar en helt ny verksamhet kan man ses som nystartad företagare, vilket har betydelse när a-kassan bestämmer vilket inkomstunderlag som ska stå till grund för den ersättning man får. Man behöver inte anmäla till a-kassan att man byter bolagsform eller verksamhetsinriktning på ett aktivt bolag.

Vad händer med förutsättningarna att få ut a-kassa när man har varit sjukskriven, föräldraledig eller annat under senaste året?

Den tid man varit sjuk- eller föräldraledig räknas som huvudregel bort vid bestämmandet av beräkningsunderlaget för ersättningen. Har man haft annan tid som inte räknas som så kallad överhoppningsbar (styrkt sjukdom eller föräldraledighet) räknas denna tid som så kallad diversetid och påverkar ersättningen negativt.

Hur påverkas a-kassan av att företagare/anställd har haft korttidsarbete under pandemin?

A-kassan hoppar som huvudregel över den tid man haft korttidsarbete och tittar på arbetstid och inkomst före de månader som korttidspermitteringen utbetalats. A-kassan behöver beslut om korttidsarbetesperioden som underlag i sin utredning.

Hur lång tid tar det innan a-kassan beslutar och betalar ut?

Handläggningstiderna varierar beroende på hur många som söker ersättning samtidigt men just nu har SMÅA en väntetid på fem veckor från att man ansökt tills man beviljas ersättning.

Fler FAQ

Fler FAQ om A-kassa

Artiklar, poddavsnitt och filmklipp om A-kassa

Företagarna Play

Här samlar vi filmklipp som guidar och inspirerar. Guider, opinion, aktuella händelser, event, li...

  • SMÅA är Sveriges största a-kassa för småföretagare med ca 113 000 medlemmar från alla branscher.

  • SMÅA har inga kopplingar till fackförbund eller politiska organisationer.

  • Du kan räkna ut din ersättning här  

Kontakta SMÅA om du har frågor om din a-kassa och vilka möjligheter du har att ansöka om a-kassa. 

SMÅA har också samlat de vanligaste frågorna och svaren som du som företagare brukar ställa om a-kassa här. 

Kontakta Småa