Har du frågor om din a-kassa och vad som gäller för just dig, vill ha hjälp att räkna ut din ersättning, redan är ansluten till Småföretagarnas a-kassa eller har en ansökan om a-kassa kontakta SMÅA direkt.
Vill du planera för att öka tryggheten i ditt företag om det kommer sämre tider och är medlem i Företagarna kan du alltid utan kostnad kontakta Företagarnas jurister.
Det krävs att du arbetar ungefär halvtid i ett halvår för att kunna ha rätt till ersättning från a-kassan. Det innebär att du ska ha arbetat 60 timmar per månad under minst sex månader eller 420 timmar under sex månader i följd med minst 40 timmar under var och en av de månaderna.
Karensvillkoret är två dagar.
Ersättningstaket är 33 000 kronor per månad. Nivån på ersättningen beror bland annat på hur mycket du har tjänat, hur mycket du har arbetat och hur länge du varit medlem i a-kassan. När du varit medlem i tolv månader kan du få högsta ersättning om du uppfyller övriga villkor.
Möjligheten att få ersättning när inga åtgärder vidtas i företaget kan nyttjas som oftast vart tredje år. Om du haft företaget vilande och fått ersättning och behovet av a-kassa uppstår inom kortare tid kan du avveckla, sälja eller på annat sätt skilja dig från verksamheten och söka ersättning från a-kassan igen.
Förutom att SMÅA vill att alla företagare i Sverige ska ha en grundtrygghet vill vi att fler ska våga vara företagare. Vi brinner för företagare och arbetar för att stärka trygghetssystemet genom att upplysa landets beslutsfattare om vilka förändringar som behövs.
Är du medlem i annan arbetslöshetskassa? Inga problem, SMÅA hjälper dig med inträdet och ser självklart till att du får med dig all din medlemstid från din nuvarande a-kassa.
När du fyller i ansökan om medlemskap kan du kryssa i att du vill ha hjälp att flytta medlemskapet. Du får då med dig din medlemstid från din tidigare a-kassa och vi ser till att du inte får något glapp i din medlemsperiod.
Sveriges största a-kassa för företagare
SMÅA har över 100 000 medlemmar över hela landet i alla möjliga branscher.
Oberoende
Vi är en renodlad a-kassa utan kopplingar till fackförbund eller politisk organisation. Månadsavgiften är 159 kronor.
Medlemsservice
Vår medlemsservice kan ge dig rådgivning, personlig service och ifyllnadsstöd om du blir arbetslös.
Familjeskydd
Även familjemedlemmar anställda i företaget kan ansluta sig.
Inkomstförsäkring med konkursskydd
Du kan välja att lägga till en inkomstförsäkring med konkursskydd, marknadens starkaste skydd för företagare.
Medlemsförmåner
Som medlem i SMÅA får du även tillgång till flera förmåner via våra samarbetspartners.
Att vara företagare innebär ofta både upp- och nedgångar. Även om företaget går bra för tillfället kan det vara bra att ha koll på vad som gäller om företaget börjar gå dåligt. Av den anledningen tänkte vi snabbt gå igenom de vanligaste misstagen, eller tankevurporna, som företagare gör i sådana situationer - för att du ska komma ihåg att tänka på dessa saker i framtiden.
SMÅA kan hjälpa dig med övergången. I din medlemsansökan kan du kryssa i att du ger SMÅA fullmakt att avsluta medlemskapet i din tidigare a-kassa. Då kommer SMÅA att sköta övergången där emellan och se till att du får med dig all den medlemstid du samlat på dig hos dem in till SMÅA.
Ja, du kan stanna kvar hos oss även om du inte längre är företagare, det är endast vid inträdet som det krävs att man är företagare eller arbetar inom familjemedlems företag. Alla a-kassor följer samma regelverk vilket innebär att du ska uppfylla samma regler och villkor oavsett vilken a-kassa du söker ersättning hos. Om du har en ny anställning är den inkomsten fortsatt försäkrad och skulle du förlora ditt arbete kan du söka ersättning hos oss.
Om du inte betalar din medlemsavgift under tre månader upphör ditt medlemskap i SMÅA. Under dessa tre så kallade ”garanti-månader” är du enligt lagen om arbetslöshetskassor (LAK) fortfarande försäkrad och är därför skyldig att betala medlemsavgift. Viktigt att känna till är att vi kräver in obetalda medlemsavgifter. Om du vill avsluta ditt medlemskap måste detta göras skriftligen.
När man har tre obetalda medlemsavgifter upphör medlemskap per automatik. Om du vill fortsätta ditt medlemskap behöver du skicka in en ny medlemsansökan. Om du stått utan medlemskap i mindre än en månad kommer ditt tidigare medlemskap att återupptas.
Den tid man varit sjuk- eller föräldraledig räknas som huvudregel bort vid bestämmandet av beräkningsunderlaget för ersättningen. Har man haft annan tid som inte räknas som så kallad överhoppningsbar (styrkt sjukdom eller föräldraledighet) räknas denna tid som så kallad diversetid och påverkar ersättningen negativt.
Handläggningstiderna varierar beroende på hur många som söker ersättning samtidigt men just nu har SMÅA en väntetid på tre till fyra veckor från att man ansökt tills man får ett beslut.
Egentligen ingenting. Om man endast byter bolagsform ses man som företagare sedan ursprungs starten. Om man har ett glapp i sitt företagande och sedan startar en helt ny verksamhet kan man ses som nystartad företagare, vilket har betydelse när a-kassan bestämmer vilket inkomstunderlag som ska stå till grund för den ersättning man får. Man behöver inte anmäla till a-kassan att man byter bolagsform eller verksamhetsinriktning på ett aktivt bolag.
Det enda som krävs är att man på heder och samvete intygar till a-kassan att ingen, man själv eller någon annan, vidtar några åtgärder i verksamheten.
Den vanligaste missuppfattningen är att man måste anmäla vilande företag till annan myndighet, exempelvis Skatte- eller Bolagsverket, vilket man alltså inte måste.
A-kassan hoppar som huvudregel över den tid man haft korttidsarbete och tittar på arbetstid och inkomst före de månader som korttidspermitteringen utbetalats. A-kassan behöver beslut om korttidsarbetesperioden som underlag i sin utredning.
Kontakta SMÅA om du har frågor om din a-kassa och vilka möjligheter du har att ansöka om a-kassa.
SMÅA har också samlat de vanligaste frågorna och svaren som du som företagare brukar ställa om a-kassa här.