För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Det mesta om a-kassa för företagare

Svar på dina frågor & tips hur du förebygger de vanligaste misstagen.

Detta är ett samarbete mellan Företagarna och SMÅA . Vi svarar på dina frågor om a-kassa och hjälpa dig fatta beslut idag så att du har möjlighet att ansöka om a-kassa om det behövs i framtiden. 

Har du frågor om din a-kassa och vad som gäller för just dig, vill ha hjälp att räkna ut din ersättning, redan är ansluten till Småföretagarnas a-kassa  eller har en ansökan om a-kassa kontakta SMÅA direkt. 

Vill du planera för att öka tryggheten i ditt företag om det kommer sämre tider och är medlem i Företagarna kan du alltid utan kostnad kontakta Företagarnas jurister.

Regler för a-kassa – vad gäller?

Här hittar du information om vad som gäller när du som företagare behöver a-kassa.

Arbetad tid

Det krävs att du arbetar ungefär halvtid i ett halvår för att kunna ha rätt till ersättning från a-kassan. Det innebär att du ska ha arbetat 60 timmar per månad under minst sex månader eller 420 timmar under sex månader i följd med minst 40 timmar under var och en av de månaderna.

Tak för ersättning

Ersättningstaket är 33 000 kr per månad. Denna ersättning beror bland annat på hur mycket du har arbetat, hur mycket du tjänat och hur länge du varit medlem i a-kassan.

Möjligheten att lägga ditt företag vilande

Möjligheten att få ersättning när inga åtgärder vidtas i företaget kan nyttjas som oftast vart tredje år.

Antal karensdagar

Karensvillkoret är två dagar.

Läs mer

Juristerna svarar: Hur fungerar a-kassa för företagare?

Vilka regler gäller egentligen?
Vad krävs för att en företagare ska få a-kassa? Påverkas ens a-kassa om man både driver företag och är anställd? Och hur mycket ersättning kan en företagare få från a-kassan?
 
I detta avsnitt av Företagarpodden får programledarna Oxana Iakimenko och Hampus Löwstedt besök i studion av Cecilia Fors, försäkringskoordinator på SMÅA, som är en arbetslöshetskassa för företagare.
 
Lyssna nu!

Vad kan hindra en företagare att få a-kassa?

De flesta företagare kan få a-kassa om man lägger sitt bolag vilande men för en del är det en större utmaning att bara stänga ner sitt företag. Om du är del av ett familjeföretag, har en kompanjon eller sitter fast i avtal som inte kan avslutas? 
Läs artikeln

Saker att tänka på om företaget börjar gå dåligt

Att vara företagare innebär ofta både upp- och nedgångar. Även om företaget går bra för tillfället kan det vara bra att ha koll på vad som gäller om företaget börjar gå dåligt. Av den anledningen tänkte vi snabbt gå igenom de vanligaste misstagen, eller tankevurporna, som företagare gör i sådana situationer - för att du ska komma ihåg att tänka på dessa saker i framtiden.

Läs artikeln

Mest läst just nu

Mest lästa FAQ

Vanliga frågor och svar

  • SMÅA är Sveriges största a-kassa för företagare med över 100 000 medlemmar från alla branscher.

  • SMÅA har inga kopplingar till fackförbund eller politiska organisationer.

  • Du kan räkna ut din ersättning här  

Kontakta SMÅA om du har frågor om din a-kassa och vilka möjligheter du har att ansöka om a-kassa. 

SMÅA har också samlat de vanligaste frågorna och svaren som du som företagare brukar ställa om a-kassa här. 

Kontakta Småa