
Har du frågor om din a-kassa och vad som gäller för just dig, vill ha hjälp att räkna ut din ersättning, redan är ansluten till Småföretagarnas a-kassa eller har en ansökan om a-kassa kontakta SMÅA direkt.
Vill du planera för att öka tryggheten i ditt företag om det kommer sämre tider och är medlem i Företagarna kan du alltid utan kostnad kontakta Företagarnas jurister.
I vanliga fall krävs det att du arbetar ungefär halvtid för att kunna ha rätt till ersättning från a-kassa. De tillfälliga reglerna innebär lägre ställda krav på hur mycket du ska ha arbetat.
Ersättningstaket under perioden för de tillfälliga reglerna är höjt till 33 000 kr per månad i stället för de normala 25 025 kronorna. Denna ersättning beror bland annat på hur mycket du har arbetat, hur mycket du tjänat och hur länge du varit medlem i a-kassan.
Till skillnad mot normalfallet finns det under den angivna perioden möjlighet att lägga din verksamhet vilande flera gånger utan att det påverkar framtida rätt till ersättning. När verksamheten är vilande får du utföra begränsade åtgärder, exempelvis informera kunder om när verksamheten kan återupptas, och ändå betraktas som arbetslös.
Förutsatt att syftet med marknadsföringen är att i framtiden kunna återuppta verksamheten är det tillåtet att till exempel uppdatera hemsidor eller sociala medier.
Fån den 3 januari 2022 – 2 januari 2023 är karensvillkoret minskat från sex till två dagar.
Att vara företagare innebär ofta både upp- och nedgångar. Även om företaget går bra för tillfället kan det vara bra att ha koll på vad som gäller om företaget börjar gå dåligt. Av den anledningen tänkte vi snabbt gå igenom de vanligaste misstagen, eller tankevurporna, som företagare gör i sådana situationer - för att du ska komma ihåg att tänka på dessa saker i framtiden.
Det enda som krävs är att man på heder och samvete intygar till a-kassan att ingen, man själv eller någon annan, vidtar några åtgärder i verksamheten.
Den vanligaste missuppfattningen är att man måste anmäla vilande företag till annan myndighet, exempelvis Skatte- eller Bolagsverket, vilket man alltså inte måste.
Egentligen ingenting. Om man endast byter bolagsform ses man som företagare sedan ursprungs starten. Om man har ett glapp i sitt företagande och sedan startar en helt ny verksamhet kan man ses som nystartad företagare, vilket har betydelse när a-kassan bestämmer vilket inkomstunderlag som ska stå till grund för den ersättning man får. Man behöver inte anmäla till a-kassan att man byter bolagsform eller verksamhetsinriktning på ett aktivt bolag.
Den tid man varit sjuk- eller föräldraledig räknas som huvudregel bort vid bestämmandet av beräkningsunderlaget för ersättningen. Har man haft annan tid som inte räknas som så kallad överhoppningsbar (styrkt sjukdom eller föräldraledighet) räknas denna tid som så kallad diversetid och påverkar ersättningen negativt.
A-kassan hoppar som huvudregel över den tid man haft korttidsarbete och tittar på arbetstid och inkomst före de månader som korttidspermitteringen utbetalats. A-kassan behöver beslut om korttidsarbetesperioden som underlag i sin utredning.
Handläggningstiderna varierar beroende på hur många som söker ersättning samtidigt men just nu har SMÅA en väntetid på fem veckor från att man ansökt tills man beviljas ersättning.
Kontakta SMÅA om du har frågor om din a-kassa och vilka möjligheter du har att ansöka om a-kassa.
SMÅA har också samlat de vanligaste frågorna och svaren som du som företagare brukar ställa om a-kassa här.