podcast news play företagaren I media förmån faq
Foto: Shutterstock.com

Inget korttidsstöd när anställda har semester

Publicerad 15 mar 2021
Semesterersättning ingår inte i stödet för korttidspermittering. Vad ska du då tänka på när du planerar för semestrarna på företaget?

Som företagare gäller det att hela tiden ligga steget före. Det har varit en nästan övermänsklig uppgift under pandemiåret. Men i all osäkerhet finns det ändå saker som är sig likt. Våren kommer och med den förberedelserna för att lägga ut semestrar och kanske ta in sommarvikarier.

− Vi märker en tydlig ökning av frågor om semester i våra samtal till rådgivningen från och med mars. Enligt semesterlagen ska en arbetsgivare ge besked om beviljad semester senast två månader i förväg om inte arbetsgivaren och den anställde är överens om när den anställde ska ha semester, säger Företagarnas chefsjurist Karin Berggren.  

Karin B rund.png

Inget korttidsstöd för semester

En skillnad jämfört med ett vanligt år är att många företag fortfarande är tvungna att använda sig av möjligheten att korttidspermittera anställda på grund av pandemin. I fjol skapade Tillväxtverket förvirring genom att först meddela att semester skulle räknas som närvaro och vara underlag för korttidstöd, för att sedan komma med ett nytt besked om att semester ska räknas som frånvaro och inte ligga till grund för korttidsstöd. Från och med februari 2021 gäller nya regler för korttidsstöd retroaktivt från 1 december 2020, men det påverkar inte hur du ska tänka för semestern.

− Det nya korttidsstödet skiljer sig inte från det förra i fråga om semestrar. Det är fortfarande så att semester räknas som frånvaro i regelverket för korttidsarbete. Du får alltså inte stödet för den tid som dina anställda är på semester, säger Karin Berggren.

Korttidsstöd upphör mitt i sommaren

Med det sagt finns det en skillnad i år jämfört med i fjol som är viktig att ta med i planeringen. Stödet för korttidsarbete sträcker sig fram till och med juni månad. Enligt semesterlagen ska man som arbetsgivare lägga ut fyra veckor sammanhängande semester för de anställda under sommaren, det vill säga juni, juli och augusti.

− Allt annat lika är det alltså dyrare för företaget om de anställda tar ut semester i juni då det går att få korttidsstöd för dem som är i tjänst och har korttidsarbete, jämfört med semester under juli och augusti då korttidsstöd inte utgår, säger Karin Berggren.

Arbetsgivaren bestämmer

Huvudregeln för att lägga ut semestrar är att det ska ske i samråd med de anställda. Men om inte arbetsgivaren och de anställda kan komma överens är det arbetsgivaren som ska lägga ut semestrarna.

− Hur samrådet ska se ut beror på om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen eller inte, men oavsett är det så att i slutänden bestämmer arbetsgivaren när semester ska förläggas, säger Karin Berggren.

Sommarvikarier får inte korttidsstöd

En viktig sak att ha klart för sig är att korttidsstödet finns till för att anställda inte ska förlora arbetet på grund av pandemin. Syftet är att företagen ska kunna växla upp snabbt när situationen återgår till det normala. Det betyder att man inte som arbetsgivare kan nyanställa personer eller ta in vikarier och tro att de omfattas av korttidsstödet. För att vara berättigad till stöd för korttidsarbete måste företaget ha sett över och genomfört de åtgärder som har varit möjliga för att minska kostnaden för arbetskraft.

− Det går inte att ta in vikarier under sommaren som utför arbetsuppgifter som den korttidspermitterade personalen skulle kunna utföra. Om en anställd slutar och tjänsten måste återbesättas med annan person är inte heller den berättigad till korttidsstöd, säger Karin Berggren.

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Årets Företagare

Från kommun till riksfinal där 48 företagare gör upp om vem som är Årets företagare, Årets Unga Företagare och Årets Unga Idé.