podcast news play företagaren I media förmån faq

Kan jag erbjuda mina anställda fri parkering?

Fråga: För att underlätta för mina anställda under coronakrisen vill jag erbjuda dem fri parkering utanför jobbet. Hur funkar det med skatten?

Svar: Det finns ett lagförslag om att arbetsgivare under perioden den 1 april till 31 december 2020 ska få erbjuda sina anställda fri parkering i anslutning till arbetsplatsen utan att det anses vara en förmån. Syftet med förslaget är att underlätta för dem som av olika anledningar inte kan arbeta hemifrån och för att minska risken för smittspridning i exempelvis kollektivtrafik. Därför är det enligt förslaget inte heller möjligt att erbjuda sina anställda fri parkering i anslutning till hemmet utan det är just vid arbetsplatsen det kommer i fråga. Om detta lagförslag går igenom blir det alltså fullt möjligt för dig att erbjuda dina anställda fri parkering, under förutsättning att parkeringen är just i anslutning till arbetsplatsen.

Normalt ska arbetsgivare som erbjuder anställda fri parkering i anslutning till arbetsplatsen ta upp förmånen i arbetsgivardeklarationen på individnivå och den anställde i inkomstdeklarationen, vilket leder till att arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgift och den anställde inkomstskatt på värdet av förmånen. Förmånen beräknas på marknadsvärdet, det vill säga vad det skulle kosta att parkera i närområdet utan förmånen. Förmånen av fri parkering kan minskas genom bruttolöneavdrag.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som är medlem i Företagarna kan ringa oss hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Årets Företagare

Från kommun till riksfinal där 48 företagare gör upp om vem som är Årets företagare, Årets Unga Företagare och Årets Unga Idé.