För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Mer nyheter om och för företagare - klicka här!

Hur ska jag som småföretagare planera inför hösten 2021?

Restriktionerna lättnar men allmänna råden om att förhindra smittspridning förlängs till i höst. Hur ska man tänka som företagare när olika besked avlöser varandra?

Fråga: Vårt företag har som så många andra påverkats av corona. Nu när smittspridningen äntligen minskar och restriktionerna lättar kom plötsligt Folkhälsomyndigheten med besked om att de allmänna råden om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 förlängs till och med den 30 september. Hur ska jag planera för hösten på firman? 

Svar från juristen: Inför hösten är det viktigt att du som företagare fortsätter planera och anpassa din verksamhet efter de restriktioner som Folkhälsomyndigheten med flera ställer upp. Du behöver även planera och se över leveranser av varor och råvaror samt olika typer av ekonomiska stöd. Planera utifrån värsta och bästa scenario så att du är väl förberedd oavsett vad som händer.

Personal och arbetsplats

Folkhälsomyndigheten bedömer i juni 2021 att samhället i stort kan återgå till ett normalläge efter september 2021. Bedömningen är dock beroende av om vaccinationerna genomförs som planerat och smittspridningen i stort.

Som arbetsgivare kan du behöva påminna de anställda om vad som gäller på arbetsplatsen. Företag kan också behöva se över märkning och information i lokalen med mera så att den är synlig, aktuell och uppdaterad.

Har du arbetstagare som arbetat hemifrån kan du som arbetsgivare lägga fram en preliminär plan för hur återgång till arbete på arbetsplatsen ska gå till och när. Även om du inte har alla svaren är det viktigt att kommunicera med sina arbetstagare och vara tydlig. Har du arbetstagare som redan arbetar på arbetsplatsen kan du som arbetsgivare även här lägga fram en plan för hur ni tänker återgå till normalläge. Var noga med att det endast är en plan, och att den kan komma att ändras om smittspridningen ändras. Håll dig även uppdaterad om vad Folkhälsomyndigheten kommer med för information och var redo att ställa om eller ställa tillbaka snabbt om så krävs.

Leveranser av varor och råvaror

Det är viktigt att du som driver företag och är beroende av export eller import för din verksamhet fortsätter hålla dig uppdaterad vad som gäller just för de varor du hanterar i din verksamhet. Smittspridningen kan se ut på olika sätt i olika länder. Fortsätt se över olika alternativ för just din verksamhet.

Anstånd på skatt

Har du fått anstånd med skattebetalningar bör du se över din möjlighet att betala skatten. Om inte annat i god tid börja spara så att betalningsförmåga finns när Skatteverket ska få sin skattebetalning.

Korttidsstöd och omställningsstöd

Har ditt företag fått korttidsstöd eller omställningsstöd behöver du tänka på att utbetalningarna är preliminära till dess att slutavstämningen skett efter stödperiodens slut. Detta innebär att du kan bli återbetalningsskyldig om du inte uppfyller kraven som ställs.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Övrigt:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.